biznis
0

U Bihaću predstavljen USAID-ov projekat "3E"

SRNA
Bihać
Bihać
U Bihaću je održana konferencija o energetskoj efikasnosti "Energy Eco" na kojoj je prezentovan USAID-ov projekat "Ekonomija energetske efikasnosti (3E)" koji bi trebao doprinijeti smanjenju uticaja zagađujućih materija i zavisnosti o uvoznim gorivima, te otvaranju novih radnih mjesta i poslova za lokalne izvođačke firme i kompanije.

Glavni inžinjer USAID 3E projekta Fahrudin Kulić, ukazao je na važnost energetske efikasnosti i ogromni potencijal za uštede u zgradama u BiH, za što je prevashodno potreban viši nivo svijesti javnosti.

"Interesovanje za pitanja energetske efikasnosti u BiH je u porastu i građani se sve više uključuju u pitanja energetske efikasnosti. Zato je organizacija događaja kao što je ovaj jako bitna", naglasio je Kulić. Iz USAID-a su saopštili da je program "Ekonomija energetske efikasnosti (3E)", vrijedan 4,2 miliona dolara, a da se direktno odnosi na promociju tehnologija energetske efikasnosti, putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže, kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima, kao i da predstavlja najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. "Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu", navode iz USAID-a.

Vlada SAD-a, je do sada prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.