biznis
0

U Bihaću otvoren ekološki sajam "Eko Bis 2011."

FENA
U organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona, te uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade USK-a i Općine Bihać, danas je počeo 9. međunarodni sajam eko-turizma, ekologije i eko-zdrave hrane EKO BIS 2011., koji će trajati do 11. septembra.
Ovogodišnji sajam sadržajem i pratećim događajima posvećen je vodi kao izvoru života. Bit će održana međunarodna konferencija o toj temi, s posebnim osvrtom na zaštitu voda, turizam na vodi, kao i projekte koji su pokrenuti u ovom regionu.

Predviđena je i konferencija o zaštiti šuma, jer je ovu godinu UN proglasio godinom šuma.

Bit će održana i regionalna konferencija proizvođača iz oblasti organske poljoprivrede, te sadržaji koji se odnose na energetsku efikasnost, uz predstavljanje značajnijih proizvođača obnovljivih izvora energije.

Svečanosti otvaranja ekološkog sajma prisustvovao je i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača, koji ga je i službeno proglasio otvorenim.

Obraćajući se prisutnima naglasio je važnost otvaranja novih radnih mjesta.

Jedini način je da se prilagode zakoni i da država zaista bude servis građanima, istakao je Lipovača, dodajući da stranke koje čine većinu u ovom kantonu nisu zadovoljne odnosom federalnih vlasti prema Krajini.

Stoga je najavio odlazak delegacije u Sarajevo da bi se izborili za mjesto koje Krajini pripada.

Federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva te izaslanik federalnog premijera Sanjin Halimović kazao je da će federalne vlasti i dalje pružati podršku Krajini.

Mišljenja je da će konačno projekti koje prepozna i podrži Vlada FBiH morati biti oni s kojima će biti zadovoljni i tamošnji građani, a koji se prije svega odnose na zapošljavanje i promociju tog kantona.

Svečanosti je prisustvovala i federalna ministarica okoliša i turizma, Branka Đurić koja je pozdravila otvaranje ovog sada već tradicionalnog sajma te poželjela sreću u radu novoosnovanom JP Nacionalni park Una, koje će doprinijeti razvoju turizma ne samo ovog kantona već i cijele BiH.

Ove godine na sajmu učestvuje više od 280 izlagača iz naše i susjednih zemalja, na oko 10.000 m² otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora na Gradskoj otoci.

Prisutni su izlagači iz 19 partnerskih regija, a ove godine su to Šibensko-kninska iz RH i južni Banat sa sjedištem u Pančevu iz Republike Srbije.