Anto Domazet
0

"U BiH postoje radna mjesta, ali nema radne snage"

FENA
Anto Domazet (Foto: RFLE)
Anto Domazet (Foto: RFLE)
Najvažnije sposobnosti koje danas treba da razvijaju vlade, privatni, koorporativni sektor i pojedinci odnose se na stvaranje novih radnih mjesta i stvaranje potrebnih profila radne snage. Sve politike u BiH imaju jedino smisla ukoliko osiguravaju nova radna mjesta, odnosno povećanje stope zaposlenosti.

Izjavio je to danas direktor Ekonomskog instituta Sarajevo Anto Domazet tokom okruglog stola organiziranog sa Svjetskom bankom u Bosni i Hercegovini o temi „Da li ograničenost vještina ograničava rast u Bosni i Hercegovini“, a kojemu je kao uvod poslužio najnoviji izvještaj Svjetske banke o ograničenosti vještina u BiH.

-Studija baca novo svjetlo na našu ekonomsku stvarnost. Ona otkriva gorku istinu. U privredi BiH postoje radna mjesta, ali nemamo potrebne radne snage da se zadovolji tražnja na tržištu rada. Zato izvozna industrija gubi u konkurentnosti, zato nema dohotka, zato ljudi teže žive. Studija je inovativna po svom sadržaju, a dramatično upozoravajuća po svojim porukama, kazao je Domazet.

Po njegovim riječima, ona pokazuje koliko su složeni fenomeni tržišta rada. Pokazuje koliko je ekonomski sistem u BiH "neizgrađen i zapušten, kao i koliko je visoka cijena propuštenih reformi".

BiH iako je izgubila na hiljade radnih mjesta od početka krize, kako kaže, nije u mogućnosti da osigura hiljade novih radnih mjesta koja se traže u izvoznoj industriji.

Studija nudi preporuke iz šest oblasti: oblast makrostrategije za tržište rada, razvoj i reforme institucija tržišta rada, reforme u srednjem i visokom obrazovanju, osiguranje učenja tokom cijelog života i kako angažirati dijasporu.

Na ovom skupu gdje su učestvovali predstavnici vlada i političkih stranaka, članovi parlamenta, akademskih krugova, privatnog sektora i civilnog društva, šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli kazao je da Svjetska banka nije samo institucija koja daje zajmove, već institucija koja se bavi i znanjem.

  • Mi smatramo da je upravo izborna godina pravo vrijeme za ljudima prenijeti znanja i obavijestiti ih o ključnim problemima u zemlji. Institucija poput naše pažljivo sagledava pitanje krize u regiji i došli smo do tri zaključka. Mi smo ustvari otkrili tri slabosti koje su bile zamaskirane u ovim prethodnim godinama u ostvarivanju velikog rasta u regiji. Prvo pitanje je vezano za poteškoće u ostvarivanju ušteda, a što bi dalo podršku za daljnji rast i razvoj. Drugo je pitanje vezano za slabost mreže socijalne sigurnosti u zaštiti najslabijih, a treće je stanovište konkurentnosti, kazao je Mantovanelli.

Naglasio je i to da je studija pokazala da su firme u BiH spremne da zapošljavaju, ali da ne postoje traženi profili radnika.

-To je recimo posebno slučaj u mehanici, inženjerstvu i čini mi se da se u ovoj zemlji obrazuje dosta pravnika. Zbog toga je neophodno obratiti pažnju na vještine i to postaje od nezamjenjivog značaja, kazao je Mantovanelli.