Haris Silajdžić
0

U BiH 63% neiskorištenih energetskih kapaciteta

SRNA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je danas da je BiH jedina zemlja u Evropi koja ima 63 odsto slobodnih energetskih kapaciteta, i poručio da ih treba iskoristiti u što većoj mjeri da bi se smanjila nezaposlenost.

"BiH je bogata zemlja energetskim resursima i treba svi da nastojimo da ih koristimo, jer je iskorištenost u Evropi u prosjektu 98 odsto", rekao je Silajdžić na otvaranju sajma poslova i zapošljavanja "Posao fest" u Centru Skenderija u Sarajevu,

Silajdžić je dodao da u BiH postoje "kočničari" koji koče sve, šta god se počne, a kočenje energetskih projekata je nešto što je "prevazišlo sve do sada".

On je rekao da danas ne bi govorili o nezaposlenosti, već o zapošljavanju, da su prošle godine prihvaćeni energetski projekti sa najvećim investicijama u BiH.

Silajdžić je istakao da BiH mora imati jedan ekonomski prostor, jer je premala zemlja da bi se djelila ekonomaski.

"Vremena su teška, ali još uvijek uspijevamo zaposliti ljude, ponekad u BiH, a nekada i vani", naglasio je Silajdžić i dodao da je današnji sajam najbolja prilika za zapošljavanje, a posebno što se nudi posao licima sa invaliditetom.

Današnji sajm poslova i zapošljavanja "Posao fest" okupio je oko 40 poslodavaca iz BiH i regije, kao i osobe koje traže posao ili žele unaprijediti karijeru.

Na sajmu, koji su organizovali portal "Posao.ba" i Centar Skenderija, dodjeljena su priznanja najpoželjnijim poslodavcima u BiH koje su izabrali korisnici portala, među kojima su BH Telekom, M:tel i Elektroprivreda.

Odmah poslije "Posao festa", sutra će početi online sajam zapošljavanja na stranici njnjnj.posaofest.ba koji će trajati mjesec dana.