"Agros 2009"
0

U Banjaluci počinje sajam poljoprivrede

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Banjaluci danas počinje 13. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Agros 2009" koji će okupiti više od 100 izlagača iz Češke, Hrvatske, BiH, a preko zastupnika i učesnike iz Srbije, Makedonije, Italije, Austrije i Njemačke.

Direktor Banjalučkog velesajma Dragoljub Bojanić rekao je Srni da je ove godine na sajmu prvi put dogovoren organizovan nastup jedne od država okruženja i precizirao da je riječ o Mađarskoj, koju će predstaviti 20 firmi iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Prva dva dana sajma predviđena su za predstavljanje privrednika Mađarske, nakon čega će biti održani 'Dani ratarstva i povrtarstva', 'Dani voćarstva' i 'Dan stočartva'", rekao je Bojanić.

Prema riječima Bojanića, ove godine ponovo će biti organizovana izložba stoke.   

On je najavio da će tokom sajamskih dana biti izloženi sjemenski i sadni materijal, proizvodi za zaštitu poljoprivrednih kultura, đubriva, mehanizacija, rezervni dijelovi, oprema, ambalaža i plastika u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije. 

Bojanić je naveo da će izlagači predstaviti prehrambene i konditorske proizvode, mlijeko i prerađevine od mlijeka, alkoholna i bezalkoholna pića, te zdravu hranu i ljekobilje. 

On je istakao da je na dan otvaranja sajam planirana investiciona konferencija sa temom "Mogućnosti ulaganja u BiH".
 Banjalučki velesajam  organizator  je  "Agrosa  2009",  a pokrovitelji  su  Vlada RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, grad Banjaluka i Privredna komora RS. 

Svečano otvaranje sajma, koji traje do 13. septembra, planirano je za 11.00 sati.