biznis
0

U Aziji sve veći jaz između bogatih i siromašnih

FENA
Nejednakost između bogatih i siromašnih u Kini i drugim azijskim zemljama stalno raste, što ugrožava uspjeh mjera za suzbijanje siromaštva, a moglo bi izazvati i društvene nemira, saopćila je u srijedu Azijska banka za razvoj.

U redovnom godišnjem izvještaju ove banke navodi se da je u Kini jaz između bogatih i siromašnih drugi i po veličini, ali i po brzini rasta od devedesetih godina prošlog stoljeća, te da je tu veliku svjetsku privredu na oba polja pretekao samo ratom razoreni Nepal, prenosi AP.

Associated Press podsjeća da je i sama kineska vlada, nakon niza protesta zbog ekonomskih problema, lani upozorila da je nejednakost dosegnula "alarmantan i neprihvatljiv nivo" i saopćila da joj je jedan od prioriteta povećanje primanja siromašnih.

"Velike nejednakosti, a posebno visoki apsolutni stepen nejednakosti između najsiromašnijih i najbogatijih građana, mogu dovesti do poremećaja u društvenoj koheziji. Također postoji mogućnost da ulične demonstracije prerastu u građanske ratove", izjavio je glavni ekonomist Azijske banke za razvoj Ifzal Ali na konferenciji za štampu.

Na pitanje novinara da li Kina treba očekivati opasnije nemire nego što ih je bilo dosad, Ali je odgovorio da je neumjesno spekulirati, ali je također ukazao da je nedavno okončan desetogodišnji građanski rat u Nepalu bio najkrvaviji upravo u regijama s najvećim nejednakostima između bogatih i siromašnih.

I najsiromašniji građani Kine su imali koristi od nagloga privrednog razvoja zemlje, čiji je privredni rast u proteklom tromjesečju iznosio 11,9 posto, ali su prihodi najbogatijih 20 posto stanovništva rasli mnogo brže od toga, upozorio je Ali.

U izvještaju Azijske banke za razvoj navodi se da je rast nejednakosti između bogatih i siromašnih nusproizvod globalizacije, uslijed koje su značajno porasla primanja urbanom, obrazovanom stanovništvu u Kini, Indiji i drugim zemljama u naglom razvoju.