Bio-base
0

U aprilu nova edukacija za zvanje HACCP menadžer

FENA
Sarajevska konsultantska kuća Bio-base i u ovoj godini nastavila je obuku za zvanje HACCP menadžer, a naredna edukacija o temi "HACCP sistem i njegova implementacija" bit će održana od 11. do 15. aprila, potvrdila je Feni Belinda Vazda iz Uprave Bio-base.

Edukativni program za zvanje HACCP menadžer (savjetnik za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i bolesti prenosivih hranom) traje već četiri godine i podržan je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Edukacija se održava u Centru za edukaciju i specijalizaciju kadrova Bio-base.

"HACCP kao sistem kontrole sigurnosti hrane reguliran je Zakonom o hrani i Zakonom o veterinarstvu, a jedan je i od preduvjeta za izvoz na tržište EU. Vrijeme HACCP-a u BiH tek dolazi. Neke firme su već implementirale taj sistem u svoje poslovanje, a mnoge još to očekuje. HACCP je uvijek u zaštiti zdravlja potrošača i to znači da firme s tim sistemom postaju konkurentnije na tržištu", kazala je Vazda.

Dosad je ovu edukaciju prošlo oko 400 osoba iz BiH, a u posljednje vrijeme interes iskazuju i osobe iz susjednih zemalja. Po završetku edukacije polaznicima se dodjeljuju certifikati.

Edukacija je namijenjena pojedincima sa ili bez radnog iskustva, stručnjacima i uposlenicima iz ugostiteljstva, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije i tržnim inspektoratima.