biznis
13

Twitter objavljuje rezultate poslovanja, predviđa se slab rast broja korisnika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Twitter će večeras nakon zatvaranja Wall Streeta objaviti poslovne rezultate za drugu četvrtinu 2015. godine, a to će ujedno biti i prvo veliko pojavljivanje na Wall Streetu privremenog izvršnog direktora Jacka Dorseya.

Naime, Twitter traga za novim direktorom nakon što je s čela kompanije otišao Dick Costolo.

Adam Bain, koji trenutno vodi odjel marketinga, ima najveće šanse da dođe na čelo kompanije ali odluka još uvijek nije donesena.

Dorsey nikada nije bio na čelu neke kompanije iako je imao značajnu ulogu u pokretanju Twittera.

Osnovni pokazatelji uspjeha Twittera od izlaska kompanije na berzu su, primarno, rast broja korisnika.

Costolo je pokušavao uvjeriti dioničare i investitore da kompanija ima potencijal da privuče nove korisnike, ali je statistika bila protiv njega. Njegovo odstupanje samo nekoliko dana prije objavljivanja izvještaja signalizira da rast korisnika nije na očekivanom nivou.

Prema predviđanjima analitičara Twitter će na kraju ove četvrtine imati 302 miliona aktivnih korisnika što je jednak broj kao i na kraju prethodne četvrtine. Pojedini analitičari smatraju da će Twitter u SAD-u zabilježiti i pad broja aktivnih korisnika.

Ako su ova predviđanja tačna Dorsey će investitorima morati objasniti kako misli da Twitter sustigne Facebook ali i druge brzo rastuće društvene mreže kao što su Instagram i Snapchat.

Pored slabog rasta broj korisnika Twitter se suočava i s padom cijene dionica koje su u odnosu na prethodnu četvrtinu potonule za oko 20 posto.