biznis
7

Tvit koji je potresao Wall Street

Klix.ba
Lažna poruka objavljena na mikroblogerskom servisu Twitter dovela je američko tržište dionica do gubitka od 200 milijardi dolara.

Tvit, koji je navodno objavio Associated Press, naveo je da su u Bijeloj kući odjeknule dvije eksplozije i da je predsjednik Barack Obama povrijeđen.

Osoblje AP-a odmah je prionulo da nastalu štetu stavi pod kontrolu i objasni da je tvit bio lažan, ali šteta je već bila učinjena. Lažna poruka zadala je težak udarac tržištu dionicama, dovodeći do velikog pada vrijednosti na američkoj i svjetskoj berzi. Šteta je procijenjena na oko 200 milijardi dolara.

Lažni tvit nastao je zahvaljujući novoj tehnologiji koja prati društvene mreže i postavlja opklade u skladu s njima, naveli su stručnjaci. Komisija za sigurnost i razmjenu (SEC) istražuje aktivnosti na tržištu u vrijeme objavljivanja tvita, a njihovi stručnjaci još uvijek ne mogu odrediti da li je tvit objavljen kako bi neki ljudi profitirali zahvaljujući nastaloj gužvi.

Ovaj incident predstavlja slabu kariku u načinu poslovanja na Wall Streetu, gdje brzina u primanju informacija nekada znači razliku mjerljivu milionima, pa čak i milijardama dolara. Veliki broj investitora oslanja se na neprovjerene društvene mreže kao izvor informacija.

“U mnogim pogledima, Twitter je novi izvor informacija na Wall Streetu. Investitori se pouzdaju u ovu društvenu mrežu kao izvor svježih informacija i mišljenja. Moraju shvatiti da je Twitter društvena mreža koja objavljuje neprovjerene informacije“,izjavio je Jack Ablin, glavni investicioni dužnosnik u BMO Private Bank.

Grupa nazvana Syrian Electronic Army preuzela je odgovornost za hakiranje AP-a i objavljivanje tvita.