Preveliki troškovi
0

Tuzlanski aerodrom zatvoren, letovi otkazani

SRNA
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla zatvoren je do daljeg zbog velikih troškova održavanja piste u zimskim uslovima.

"Otkazani su redovni putnički letovi za Frankfurt i Istanbul, koji bi mogli biti ponovo uspostavljeni tek kada nastupi ljetni red letenja", potvrdio je direktor ovog aerodroma Enver Jukanović.

   On je naveo da je linije za Tursku i Njemačku, koje su saobraćale dva puta sedmično, koristio samo mali broj stanovnika Tuzlanskog kantona, što nije moglo pokriti obaveze koje je Međunarodni aerodrom Tuzla imao prema kompaniji "BH Airlines".

   "Nezavisne novine" u današnjem izdanju navode da Međunarodni aerodrom Tuzla ne posjeduje kompletnu opremu za zimsko održavanje, da zbog visokih troškova održavanja manevarskih površina gubi likvidnost, a da su zaposleni na aerodromu posljednju platu dobili za avgust prošle godine.

   Jukanović je rekao da je neizvjestan datum ponovnog otvaranja aerodroma i uspostavljanje redovnog putničkog saobraćaja, dodavši da će od kantonalne i federalne vlasti tražiti način da se smanje sredstva koja je od njih do sada tražio "BH Airlines" kako bi Tuzla imala redovnu avio-liniju.

   "Ako uspijemo, onda ćemo sa 'BH Airlinesom' potpisati ljetni red letenja. Ako ne, onda ćemo čekati nekog tur operatera ili ćemo se opredijeliti da radimo čarter letove", rekao je Jukanović.