biznis
0

Tuzlanska Dita dostigla rekordan izvoz

FENA
Tuzlanska Dita je u junu ove godine ostvarila porast izvoza u iznosu od 480 % u odnosu na isti period 2005., saopćeno je iz DIte.

Kvantitativni i finansijski pokazatelji rasta izvoza tuzlanske Industrije deterdženata Dita tokom prve polovine 2006. godine indiciraju ostvarenje značajnog rasta u poređenju s prošlogodišnjim izvoznim rezultatima.

Procentualni rast izvozne realizacije tokom prve polovine ove godine u odnosu na prošlu, kvantitativno je iznosio 85%, dok je sama vrijednost izvoza porasla za 120 procenata.

Na osnovu dosadašnjeg rasta i Ditinih izvoznih planova, u narednim mjesecima očekuje se održavanje trenda rasta u izvozu s mjesečnim stopom od 10 do 15 procenata.

Porast izvoza tokom prethodnog perioda rezultat je proširenja poslovanja s postojećim poslovnim partnerima u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Kosovu i Hrvatskoj, kao i ostvarivanje novih partnerstava i ulazak na tržišta Albanije, Makedonije, Libije i Belgije.

Dita je u fazi završnih pregovora oko proširenja izvoza i na tržišta Zapadne Evrope, na osnovu poslovnih kontakata ostvarenih prilikom prezentacije proizvodnog asortimana i tehnologije na međunarodnom sajmu proizvođača "Private label" - Amsterdam.

Najzaslužniji faktor za povećanje prodaje leži u činjenici da je kvalitet Ditinih proizvoda podignut na najviši nivo, što je uz porast proizvodnje omogućilo tržišnu ponudu visokokvalitetnih proizvoda po pristupačnim cijenama.