Nadoknata štete
0

Tužba Željeznica FBiH protiv Sindikata mašinovođa

SRNA
"Željeznice Federacije BiH" (FBiH) podnijele su tužbu Opštinskom sudu u Sarajevu protiv Sindikata mašinovođa kojom traže nadoknadu štete u iznosu od oko 71.000 KM, zato što su organizovali štrajk u julu 2009. godine.

Tužba je podnesena protiv predsjednika Sindikata mašinovođa "Željeznice FBiH" Vernesa Buljugije, te članova Jasmina Kurića, Rešida Malovića, Mustafe Karića, Borislava Josića, Jasmira Topala i Srećka Ignjatovića.

Iz Sindikata poručuju da ih je prevarila Uprava "Željeznica FBiH", jer su krajem prošle godine u Sarajevu potpisali sporazum u kojem se navodi da Uprava povlači krivičnu odgovornost za organizatore štrajka, ne samo u 2010. godini, nego i u 2009. godini.

"Na sastanku u Sarajevu, gdje su trajali pregovori oko deblokade željezničkog saobraćaja u decembru potpisan je sporazum koji povlači svaku krivičnu odgovornost sa članova Sindikata. Sporazum je potpisao i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović", rekao je federalnim medijima Kurić, jedan od tuženih. 

Prema njegovim riječima, tuženi iz Sindikata mašinovođa "Željeznice FBiH"  idu na sud i osporiće ovu tužbu,  koja je nova prevara Uprave. 

Generalni direktor "Željeznica FBiH" Nedžad Osmanagić negirao je da je potpisan bilo kakav sporazum kojim se sa organizatora štrajka skida krivična odgovornost, prenosi portal "eKapija".

"Potpisani sporazum se odnosio na blokadu koju su sindikalci organizovali krajem prošle godine, u dobro poznatoj blokadi, koja je trajala danima. Tu smo rekli da ih nećemo tužiti za blokadu. Ali, ova tužba se odnosi na 2009. godinu i ona je pokrenuta još prije nego što je i došlo do blokade u decembru. O tome se radi. Niko nije prevaren. Samo neko mora snositi odgovornost za prouzrokovanu štetu", rekao je Osmanagić.