biznis
17

Turska: Turizam u najgorem stanju u posljednje 22 godine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj turista u Turskoj opao je u junu ove godine za 40 posto, što je najveći pad u protekle 22 godine.

Zvanični podaci Ministarstva turizma pokazali su najveći pad turističke posjete Turskoj još od 1994. godine, što je rezultat nedavnog pokušaja državnog udara, straha od terorizma i sukoba sa Rusijom.

Tursku je u junu posjetilo samo 2,44 miliona turista, a prethodni mjesec koji je držao rekord u padu posjećenosti bio je maj 2016. godine, kada je ovu zemlju posjetilo 35 posto manje stranih turista u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Problemi su počeli nakon obaranja ruskog aviona iznad Sirije prošle godine, a broj ruskih turista umanjio se za više od 87 posto u prvih šest mjeseci, uprkos tome što su ove dvije zemlje počele da izglađuju odnose.

Turističke agencije su nakon Brexita, napada u Evropi i pokušaja državnog udara zapale u velike probleme, budući da je mnogo ljudi odlučilo mijenjati planove za odmor.

Britanska agencija Thomas Cook, i aviolinije Air France i Lufthansa prilično su pogođene nedavnim dešavanjima na tlu evropskog kontinenta.

Kompanija Thomas Cook bila je primorana promijeniti destinacije, tako da su umjesto u Tursku, Egipat i Tunis, svoje klijente slali na Kanarska otočja i Španiju.