Zimska sezona završena
0

Turisti otkazuju rezervacije na Vlašiću

Sarajevo-x.com
Sezona skijanja na jednoj najljepših bosanskohercegovačkih planina Vlašiću lagano se gasi, a zbog nedostatka snijega, turisti već počinju da otkazuju svoje februarske aranžmane.

Mnogi, pak, smatraju da je valorizacija prirodnih resursa na planinskoj ljepotici Vlašiću na najnižem nivou, mada se stalno radi na unaprijeđenju i razvoju turizma.

Jasmin Mehić, menadžer Vlašić On-line tima, smatra da iako Vlašić zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući šumama, pašnjacima i brojnim izvorima, njegove prirodne ljepote nisu ni upola iskorištene.

"Ovdje malo ko zapravo zna šta je turizam kao industrijska grana koja se najbrže razvija, te koju sprecifičnu kategoriju turizma Vlašić treba svrstavati i ka kojoj grupi turista se treba usmjeriti. Mada se uvijek govori da je 'Vlašič pun', smatram da je ovo minumum od onoga što Vlašić nudi", naveo je on.

Ove godine, kao i prethodnih, na Vlašiću je bio za organiziran doček Nove godine, a slavilo se u svim objektima i na otvorenom. No, iako nema jasnih pokazatelja za broj posjeta, turisti sve manje navraćaju u jedan od najatraktivnijih sportsko-rekreacionih centara u BiH i regiji.

"Snijega je bilo dovoljno, ali nakon 15. janura on se topi, gosti odlaze, rezervacije se otkazuju i sezona se lagano prijevremeno gasi. Ako u februaru ne bude padavina, bojim se da to kraj ove sezone", kazao je Mehić.

Dodao je da su se cijenu na Vlašiću blago povećale u odnosu na prošlu godinu, mada ništa novo od sadržaja nema za ovu zimsku sezonu.