Financial Times
0

Turisti ne haju za ekonomsku krizu

FENA
Globalni turizam prkosi ekonomskoj krizi, piše u u subotu u naslovu svog članka Financial Times, objašnjavajući da suočeni s neizvjesnostima kreditne krize, skokom cijena hrane i goriva, svi koji to iole mogu, biraju da pobjegnu od svega na neko sunčano mjesto.

Međunarodni turizam posljednjih godina, uključujući i ovu, bilježi značajan rast; najveći potrošači u ovoj kategoriji su i dalje Nijemci, Amerikanci, Britanci i Francuzi, dok je Kina po prvi put pretekla Japan po broju putovanja u inostranstvo, a Rusija Južnu Koreju.

Sve turističke destinacije bilježe rast broja posjetilaca ove godine, mada je ovaj rast bio najveći u Sjevernoj Americi, zahvaljujući slabijem dolaru, a manji u Evropi, zbog jakog eura.

Trenutno najbolje prolaze turističke destinacije na Bliskom istoku - poput Egipta, Maroka i Izraela. Od azijskih zemalja turiste naročito privlače Kina, Južna Koreja, Kambodža i Nepal, u Južnoj Americi - Salvador i Peru, a u Evropi, sve više - Švedska, Letonija i Crna Gora, prenosi Financial Times.