Branković s predstavnicima "Keskinoglua"
0

Turci zainteresirani za ulaganja u poljoprivredu

FENA
Bez obzira na sve interpretacije koje se mogu čuti, Bosna i Hercegovina i Federacija BiH su trajno stabilno područje koje nudi sigurnost investitorima, kazao je premijer FBiH Nedžad Branković tokom današnjeg susreta u Sarajevu s predstavnicima Grupe kompanija “Keskinoglu” iz Turske, na čelu s dopredsjednikom Upravnog odbora Mehmetom Keskinogluom.

Riječ je o kompaniji koja ima oko 3.000 zaposlenih, te jednoj od najvećih u oblasti peradarstva. Dnevno iz pogona ove kompanije na tržište izađe 3.000.000 jaja i 300.000 prerađenih pilića.

U oblasti peradarstva “Keskinoglu” čini 30 posto izvoza iz Turske, a svoje proizvode plasira u 20 država. Stoga su se predstavnici “Keskinoglua” interesirali za ulaganja u poljoprivredu, a posebno u mogućnost investiranja u velikokladuški “Agrokomerc”.

Pozdravljajući ovakve nakane, premijer Branković je istaknuo pozitivna iskustva nekoliko drugih turskih kompanija koje su se odlučile na investiranje u našoj zemlji.

On je ukazao i na izrazito liberalno domaće zakonodavstvo kad je u pitanju inozemno ulaganje kapitala, te na prirodne resurse - velike poljoprivredne površine i bogatstvo u vodotokovima - koje su dodatni motiv za investiranje u sektor poljoprivrede.

"Uz dosadašnje investicije, mi tek očekujemo dolazak pravog investicijskog perioda. Prehrambena industrija je zaista velika i investicijama još nepokrivena oblast. Federacija BiH sve više sredstava ulaže u poljoprivredu, a potpuno je otvorena za sve ozbiljne investitore", kazao je premijer Branković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.