biznis
0

Turbulentna sedmica na svjetskim tržištima dionica

FENA
Produbljuje li se kriza na tržištima kredita u SAD-u, te postoji li opasnost od njezinog prelijevanja na globalnu privredu, pitanja su koja proteklih dana intenzivno zaokupljaju ulagače na globalnim tržištima dionica.

I sama sumnja na takav scenarij dovoljna im je za oštre prodaje dionica, te prelijevanje kapitala u sigurniju imovinu.

Kako prenose agencije, nakon što je američka središnja banka Fed u petak neočekivano snizila kamatnu stopu koju zaračunava bankama na pozajmice, cijene dionica snažno su uzletjele, u konačnici pomogavši berzovnim indeksima da završe sedmicu u plusu ili tek s blagim gubitcima.

Primjerice, u srijedu se desila oštra korekcija cijena blue-chip dionica na Wall Streetu, u sklopu koje su izbrisani svi dobici na dionicama sadržanima u S&P 500 indeksu ostvarenima od početka godine.

Vrijednost S&P indeksa potonula je na 1.407 bodova, odnosno 9,4 posto ispod rekordne razine postignute prije svega mjesec dana, te 0,82 posto ispod nivoa zabilježene početkom godine.

U petak je pak spomenuti potez Feda potaknuo velike kupovine dionica, pa su berzovni indeksi nadoknadili veliki dio gubitaka. U konačnici, S&P indeks završio je sedmicu s gubitkom od 0,5 posto, na 1.446 bodova.

Njujorški Dow Jones indeks izgubio je u proteklih sedam dana 1,2 posto na vrijednosti, zaključivši poslovanje na 13.079 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,6 posto na 2.505 bodova.

Početkom sedmice ulagače je smirila koordinirana akcija velikih središnjih banaka diljem svijeta, koje su ulile u svega nekoliko dana, počevši od prošloga petka, nekih 300 milijardi dolara gotovine u bankarske sisteme radi održavanja likvidnosti.

Međutim, uslijedili su novi dokazi da se kriza na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova pogoršava. Naime, nad poslovanje najvećeg američkog hipotekarnog zajmodavca Countrywidea nadvili su se oblaci što je ojačalo zabrinutost ulagača oko zdravlja cijelog biznisa s izdavanjem hipotekarnih zajmova u SAD-u, te oko njegovog utjecaja na šire kreditno tržište.

Dionica te kompanije potonula je 13 posto, zabilježivši najveći postotni gubitak u jednom danu od kraha na burzi 1987. godine. Ranije su brokeri Merrill Lyncha preporučili svojim klijentima da prodaju dionice Countrywidea, objavivši da je suočen sa stečajem zbog pogoršanja likvidnosti.

"Kriza s likvidnošću sada se širi na tržište komercijalnih zapisa. Postoji strah da je problem koji je počeo na tržištu hipotekarnih zajmova nalik raku koji se širi. Neizvjesnost oko toga gdje bi mogao izbiti idući problem trenutno je, čini se, prevelika za ulagače", rekao je Craig Hester, izvršni direktor Hester Capital Managementa.

U petak su međutim uslijedile velike kupovine dionica, nakon što je Fed posve neočekivano odlučio sniziti diskontnu stopu za pola postotnog boda, na 5,75 posto. Taj potez usmjeren je na snižavanje troškova kapitala za banke te olakšanog kreditiranja, sa svrhom smirivanja nervoze na globalnim tržištima.

Ključna kamatna stopa na prekonoćne pozajmice i dalje ostaje na 5,25 posto. No, cijene blue-chip dionica mogle bi i dalje padati.

Prema istraživačkoj kompaniji Dudack Research Group, tehnički pokazatelji još ne potvrđuju da je vrijednost S&P indeksa dosegnula samo dno, a iduća najniža razina mogla bi biti u rasponu od 1.400 do 1.380 bodova.

I vrijednosti evropskih berzovnih indeksa snažno su oscilirale uslijed zabrinutosti oko krize na tržištu kredita. Londonski Ftse u konačnici je bio na dobitku nekih 0,4 posto u odnosu na proteklu sedmicu, zaključivši poslovanje na 6.064 boda. Tokom trgovanja bio se strmoglavio i do 5.859 bodova.

Na dobitku od 0,5 posto bio je i frankfurtski DAX, dosegnuvši 7.378 bodova.

Najveće gubitke, od oko 2,7 posto, pretrpjele su dionice finansijskog sektora u sklopu šireg pada cijena dionica na tržištu pod utjecajem zabrinutosti oko njihove izloženosti krizom pogođenom američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova.

Ulagači su na tržištima raznih oblika imovine pokazivali veću sklonost izbjegavanju rizika. Okrenuli su se tako državnim obveznicama eurozone u potrazi za utočištem u okolnostima raširenih rasprodaja.

Indeks Tokijske berze Nikkei potonuo je za oko devet posto. Završila je tako sedmica na 15.274 boda - najnižoj razini u ovoj godini.