MMF
0

Tržištima u razvoju prijeti kriza zbog zapadnog kapitala

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodni monetarni fond (MMF) i Institut za međunarodne financije (IIF) preporučili su političarima da počnu posvećivati više pažnju prilivu kapitala na tržišta u razvoju, jer ako ih zapadni kapital zatrpa jeftinim novcem, prijete novi financijski "mjehuri", povećanje nestabilnosti i daljnje krize.

MMF je u aktualiziranoj verziji Izvještaja o globalnoj financijskoj stabilnosti naveo da zbog naglog priliva jeftinog novca u mlade tržišne ekonomije prijeti pregrijavanje cijena akcija i druge investicijske aktive, što bi moglo da se završi novim "mjehurom" i daljnjom financijskom krizom.

IIF je procijenio da će priliv toga kapitala u zemlje kao što su Kina i Brazil ove godine porasti za pune dvije trećine.

MMF je u izvještaju napomenuo da rast cijena aktive još nije dospio do opasne "mjehurove" oblasti, ali da su se, ipak, pritisci u nekim zemljama ozbiljno povećali. "Tvorci ekonomske politike ne smiju dopustiti da budu ravnodušni u vezi s prilivom kapitala i inflacije aktive", navodi se.

Fond je ocijenio da zbog tog priljeva, koji potiče, prije svega, ultrajeftin novac iz zapadnih zemalja, prijeti daljnja nagla ekspanzija kredita i neodrživi rast cijena aktive. Čim, međutim, tako narasli "mjehur" pukne, globalna privreda se ponovno može naći u recesiji, isto kao i nakon nedavne teške financijske krize nastale zbog kreditne "groznice" na američkome hipotekarnom tržištu.

Situacija je, za razliku od azijske financijske krize 90-ih godina prošlog stoljeća, različita u tome što tržišta u razvoju sada mnogo više sudjeluju u globalnom gospodarskom rastu. Razvijene zemlje su nakon recesije suočene s visokom nezaposlenošću i naglim rastom državnih dugova, ukazuje MMF.

IIF je prije početka zasjedanja Svjetskoga ekonomskog foruma u Davosu, u srijedu, prognozirao da će priliv privatnog kapitala na tržišta u razvoju ove godine porasti čak za 66 posto, na 722 milijarde dolara.

"Nalazimo se pred takvom situacijom kakvu za svojih 50 godina rada u bankarstvu još nisam doživio", izjavio je na konferenciji za tisak u Zuerichu prvi potpredsjednik IIF-a William Rhodes.

IIF, koji okuplja oko 380 tvrtki iz sektora financijskih usluga iz cijelog svijeta, upozorio je da priliv "vrućeg novca", kratkoročnih investicija, koje prate i veći prihodi, već predstavlja značajan problem za vlade i središnje banke nekih zemalja u razvoju.

I predstavnici središnjih banaka već skreću pozornost da visoki priljevi kapitala na mlada tržišta mogu stvoriti napuhane "balone" i povećati nestabilnost na globalnim financijskim tržištima.

Neki ekonomisti također upozoravaju na nagli rast cijena akcija i nekretnina u Kini, gdje pritječe jeftin novac iz razvijenih zemalja. Sličan masivan priliv tog novca bilježi i Brazil, gdje je vlada na taj kapital uvela poreze.

Banke i investitori mogu u zapadnim zemljama vrlo jeftino posuđivati novac, zahvaljujući gotovo nultim kamatnim stopama tamošnjih središnjih banaka, i s njima ulaziti u unosnija ulaganja u gospodarstva u razvoju, čiji su izgledi rasta, povrh svega, mnogo bolji nego na Zapadu, ukazuju analitičari.

Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard dozvolio je mogućnost da bi razvijene zemlje mogle usporiti odliv novca povećanjem svojih kamatnih stopa, ali su, kako je upozorio, njihova gospodarstva još veoma slaba, tako da to bar za sada ne dolazi u obzir.

Preostaje onda regulacija, a prema Blanchardu bilo bi razumnije kada bi je uvela glavna gospodarstva u razvoju, prenijeli su svjetski mediji.

"Možemo li spriječiti da kapital ne dolazi iz zemalja poput SAD-a ili Britanije?", postavio je pitanje Blanchard i odmah na njega negativno odgovorio. Ako bi to trebalo negdje nadgledati, onda to mora biti na onoj strani gdje je taj novac usmjeren, smatra glavni ekonomist MMF-a.