biznis
19

Tržište električnom energijom u BiH otvoreno samo formalno

FENA
Iako je s prvim danom nove godine tržište električnom energijom u Bosni i Hercegovini formalno otvoreno, u praksi se ništa nije promijenilo.

Od 1. januara građani BiH mogu birati od koga će kupovati električnu energiju, ali ni jedno od ukupno 24 poduzeća koja imaju dozvole za trgovinu električnom energijom u BiH, među kojima i tri javna elektroprivredna poduzeća, nije izašlo s ponudom koja bi bila povoljnija od cijene koju građani trenutno plaćaju.

Prema važećem zakonu, bh. kućanstva plaćaju tzv. "univerzalnu uslugu" kod jednog od tri javna elektroprivredna poduzeća na čijem se geografskom području nalaze, a u slučaju promjene opskrbljivača neće plaćati cijenu koju plaćaju postojeći korisnici pojedinog opskrbljivača već tzv. "tržišnu cijenu" koja je u praksi puno viša od cijene "univerzalne usluge".

Dakle, građani imaju mogućnost promijeniti svog opskrbljivača, ali će u tom slučaju plaćati veće račune od trenutnih.

U Regulatornoj agenciji za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) kažu da je s formalne strane sve urađeno kako bi se tržište liberaliziralo te da je sada samo pitanje hoće li poduzeća koja se bave prodajom električne energije pronaći svoj interes i ponuditi građanima povoljnije cijene od postojećih.

"Formalno je od 1. januara tržište električne energije otvoreno, ali ono nije zaživjelo u punom smislu te riječi. FERK je odradio svoj dio posla i ispoštovali smo što nam je bilo zadano zakonom. U prvoj polovici godine ne očekujemo promjene na tržištu, ali vjerujem kako bi u se drugoj polovici mogli pojaviti opskrbljivači s ponudama za kućanstva", kazala je glasnogovornica FERK-a Ines Kujundžić.