Vrijedno priznanje
0

Tri proizvoda iz BiH dobila nagradu u Kelnu

FENA
Nagradu "Interior Innovation Award 2012- Winner", koja se smatra jednom od najznačajnijih nagrada te vrste u svijetu dobila su tri proizvoda iz Bosne i Hercegovine nastala u suradnji bh. dizajnera Saliha Teskeredžića i Jasne Mujkić sa firmama Artisan iz Tešanja i Rukotvorine iz Konjica.

Domaće kompanije Rukotvorine i Artisan, koje su prethodnih godina nastupale na međunarodnom sajmu namještaja IMM Cologne, uz podršku Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i drugih partnera, već drugu godinu zaredom nagrađene su za svoje proizvode, te kroz razvoj sopstvenog dizajna postale prepoznatljiv brend na svjetskom tržištu dizajnerskog namještaja.

Nakon uspješnog nastupa bh. privrede na IMM Cologne 2011, gdje je Salih Teskeredžić osvojio čak četiri nagrade "Interior Innovation Award - Winner 2011" i dobio tri nominacije za "Designpreis Deutschland 2012", taj dizajner sad potvrđuje svoj internacionalni kvalitet sa dvije nagrade za dizajn proizvoda "Torsio stolica" i "Tesa stolica" za firmu "Artisan" iz Tešnja.

Internacionalni uspjeh bh. dizajna nadopunjen je nagradom "Interior Innovation Award - Winner 2012", dizajnerici Jasni Mujkić za dizajn stola "Umbra" za firmu "Rukotvorine" iz Konjica.

Interior innovation Award dodjeljuje se od 2002. godine u okviru Međunarodnog sajma namještaja u Kelnu (IMM Cologne) u organizaciji Njemačkog savjeta za dizajn (German Design Council).

Nagrada se dodjeljuje najboljim rješenjima u oblasti dizajna namještaja i enterijerske opreme. Nagrađuje se najviši stepen inovativnosti u dizajnu, a stručni žiri čine vrhunski međunarodni eksperti u toj oblasti.

Kompanije Rukotvorine i Artisan izlagat će svoje proizvode na samostalnim štandovima na IMM Cologne 2012, od 16. do 22. januara 2012. godine u Kelnu, i to u jednom od njegovih najprestižnijih segmenata, zvanom "Pure Village".

Njihovi nagrađeni radovi bit će predstavljeni na Bulevaru inovacija kao posebna izložba sajma IMM Cologne.

Cijeneći značaj promocije bh. industrije namještaja i autentičnog domaćeg dizajna na zahtjevnom tržištu EU, VTK BiH, u partnerstvu sa Švicarskim programom za promociju uvoza u EU (SIPPO) i USAID- Sida Firma Projektom, organizira nastup još deset bh. kompanija u zajedničkom paviljonu Bosne i Hercegovine na sajmu IMM Cologne 2012.

"Na bh. štandu, koji je i ove godine dizajnirao Salih Teskeređić, izlagat će Arting - Gradnja iz Lukavca, Fis iz Viteza, GMP Kompani iz Laktaša, Izazov iz Kalesije, Malagić & Divani iz Brčkog, Nova forma iz Šamca, Oglavina iz Brčkog, Sconto-Prom iz Prijedora, Standard iz Prnjavora i Zedex iz Zenice", saopćila je Služba za informiranje VTK BiH.