biznis
0

Tri preduzeća iz Laktaša imaju monopol na sve poslove Vlade RS-a

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) RS-a Milanko Mihajlica ponovio je da su predstavnici te stranke u Skupštini zatražili od Vlade da dostavi ugovore i anekse za dodijeljene poslove i vrijednost investicija privatnim preduzećima "Integral inžinjering", "Tamaris" i "Niskogradnja" Laktaši, s obzirom na to da ova tri privatna preduzeća imaju monopolski, privilegovan i favoriziran položaj aktuelne vlasti na sve velike poslove.

Mihajlica je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da se tu ne podrazumijeva samo izgradnja zgrade Vlade, gradnja autoputa Banja Luka-Gradiška, radovi na području Srebrenice, već i svi drugi poslovi koja su ova tri privatna preduzeća "dobila od Vlade i njenih institucija".

On je uvjerenja da u tim poslovima ima mnogo propusta te želi da i Skupština RS-a ima kompletan uvod u provedene aktivnosti.

Upozorio je Vladu da novac od privatizacije ne smije trošiti u javnu potrošnju, za isplate plaća u prosvjeti, zdravstvu, te isplate za boračke dodatke, a kao nedopustivu ocijenio je činjenicu da RS još nema ministra privrede.

Naglasio je i da je neprihvatljivo da Vlada još nema sistemske mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja i da vlast nije realizirala obećanje o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne proizvode, lijekove i za poljoprivrednu proizvodnju.

Ponovio je i da SRSRS neće odustati od zahtjeva Vladi da se uspostavi fond za pomoć demobiliziranim borcima bivše Vojske RS-a, a razočarani su činjenicom da se o ovom zahtjevu Skupština nije ni izjašnjavala.