Sarajevo
0

Tri miliona eura za jačanje mikrokreditnih organizacija u BiH

FENA
Ambasadorica Kraljevine Danske u BiH Kirsten Geelan i direktor Ureda razvojne banke KfW u BiH Gerald Kuhnemund potpisali su danas u Sarajevu Sporazum kojim Danska s tri miliona eura (šest miliona KM) putem KfW-a podržava jačanje mikrokreditnih organizacija u BiH.

Ova sredstva će se isključivo koristiti za finansiranje kredita za mala i srednja preduzeća, uključujući finansiranje poljoprivednih aktivnosti.

"Nadamo se da ćemo u vrijeme krize, koja je pogodila i BiH, mikrokreditima pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, a radi unapređenja razvoja i zapošljavanja", kazala je ambasadorica Geelan.

Pojasnila je da se ovim projektom posebna pažnja posvećuje finansiranju poljoprivrednih dobara da bi se zaposlilo što više ljudi, te preduzećima koja se bave energetskom efikasnošću i zaštitom okoline.

Ambasadorica Danske ističe da će ovaj danski doprinos pomoći sve dijelove BiH te njenom putu prema EU.

Direktor KfW ureda u BiH Gerald Kuhnemund ukazao je na značaj ovog sporazuma, s obzirom na to da se njime generiraju veće zapošljavanje i ekonomski razvoj.

Naveo je da za kredite mogu aplicirati sve mikrokreditne organizacije iz zemlje. Presudno kod odluke o dodjeli sredstava bit će finansijska situacija svake organizacije te njihove aktivnosti u poljoprivrednom sektoru.

KfW spada među najveće finansijere mikrofinansijskog sektora u svijetu. Ova banka je 1998. godine uspostavila evropske fondove za BiH namijenjene za podršku rekonstrukciji i ekonomskom razvoju, a KfW upravlja i fondovima različitih donatora.