biznis
0

Trhulj: Štednju moraju pratiti i javna preduzeća

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Agencija za privatizaciju Federacije će od ponedjeljka, 13. juna, pokrenuti aktivnosti na raskidu ugovora o zajedničkom ulaganju i osnivanju zajedničkog društva Krivaja 1884 između IP Krivaja i Ferimpexa, kazao je u nedjelju ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj u intervjuu datom Federalnom radiju.

"Kako jedno privredno društvo može funkcionirati dvije i po godine a da nije registrirano. Ja kao ministar nisam imao hrabrosti da dajem sredstva neregistriranoj kompaniji koja je napravila čitav niz velikih dugova. Samo za elektičnu energiju dug iznosi dva miliona KM, a dugovi šumskom privrednom dobru u istom su iznosu. Apsurdno je bilo ići u nastavak realizacije takvog štetnog ugovora", rekao je ministar Trhulj.

On je naglasio da će iz tekuće rezerve federalnog budžeta u vidu pozajmnice radnicima Krivaje biti isplaćeno 500 hiljada KM, te da je riječ o proceduri od desetak dana.

Na pitanje zašto je nekadašnji građevinski gigant Hidrogradnja, u kojem je i sam radio, na koljenima, ministar Trhulj je rekao da je uspjeh i neuspjeh svakog preduzeća u direktnoj vezi s radom menadžmenta.

"Nažalost, uprava Hidrogradnje nije uspjela 2001. godine iskoristiti sto miliona dolara odštete dobijenih od Iraka. Hidrogradnja ima neriješeno pitanje vlasništva i sedam godina je prošlo otkad je brisana s liste Kantona Sarajevo na Federaciju, ali se nije ništa uradilo na prijenosu vlasništva. Upućen je zahtjev skupštini Sarajevskog kantona i nema nikakvog problema da Kanton kao vlasnik dionica preuzme ingerencije nad Hidrogradnjom", izjavio je Trhulj.

Na pitanje kako stabilizirati namjensku industriju, Trhulj je rekao da će se u roku od četiri mjeseca uraditi strategija razvoja namjenske industrije.

"Za sređivanje stanja u ovoj oblasti potrebno je 30 do 40 miliona konvertibilnih maraka. Postoje i drugi problemi, neadekvatan menadžment te nepostajanje saradnje između pojedinih fabrika. Menadžment koji ne zna da sarađuje, koji prije ima prijatelje u Srbiji nego u Sarajevu ili Travniku, neće ni biti menadžment", kazao je ministar Erdal Trhulj.

On je dodao da domaća namjenska industrija pojedinačno ne može ništa uraditi jer je suviše mala i iscjepkana, ali udruživanjem, što je intencija, može se puno uraditi.

"Zacrtali smo da proizvodnju sa 46 miliona u roku od godinu i po dana podignemo na 100 miliona. Uvozni materijal za namjensku industriju se mora smanjiti sa 50 na 25 posto kako bi se suficit povećao na 56 posto", rekao je Trhulj.

Odluka Predsjedništva BiH o zabrani prodaje naoružanja, iako stavljena van snage, kaže Trhulj, unazadila je domaću namjensku industriju i još uvijek su vidljive posljedice.

"Unisov Ginex koji proizvodi 400 miliona ima pune magacine uskladištenih kapsli. I u takvoj situaciji pojavljuje se švicarska kompanija 'Ruag' koja je zainteresirana za investiranje i koja nudi šansu da kupovinom privatnog kapitala paketa dionica PIF-ova poveća broj zaposlenih za 300 do 400", kaže ministar Trhulj u intervjuu Federalnom radiju.

Ministar Trhulj je govoreći o Aluminiju rekao je da Aluminij nije nikakva tabu tema i da su tamo spremni da se ponašaju kao preduzeće u kojem država ima svoj kapital, a također traže da se imenuju članovi Nadzornog odbora uime državnog kapitala.

"Zbog poznatih problema rekli su mi da ministar ne može otići u Aluminij, a iritantno je da ministar energetike ne može otići u preduzeće gdje država ima 30 do 40 posto vlasništva. Održan je izuzetno dobar sastanak s upravom Aluminija i postoji želja za maksimalnom saradnjom", izjavio je u ministar enegetike.

Trhulj je rekao da je već napravljen spisak zaposlenih koji imaju neuvezan staž jer su otpušteni početkom 1992. godine. Potvrdio je i da postoje planovi za gradnju nove industrijske zone u sklopu Aluminija.

"Zašto bi se aluminij prodavao na berzi kao sirovina, zašto se ne bi gradila industrijska zona u kojoj bi se aluminij prerađivao pa se finalni proizvod prodavao na tržištu, što je zapravo kvalitet", rekao je ministar Trhulj.

Kazao je i da se Federalna vlada uključila u rješavanje problema snabdijevanja Aluminija električnom energijom.

“Mostar je i naša kuća i gledat ćemo da osiguramo ovoj kompaniji jeftiniju energiju“, rekao je Trhulj.

Govoreći o Elektroprivredi BiH, Trhulj je kazao da će Elektroprivreda ovo polugodište završiti s gubitkom višim od 20 miliona konvertibilnih maraka.

"Od 121 miliona planiranih investicija realizirano je samo 13 miliona u rudnike. Elektroprivreda je u velikoj dubiozi, potrebni su ogromni napori kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje. Novi NO donio je odluku da se ide u restruktuiranje i da se u ova tri mjeseca prizna bonifikacija rudnika. Mora se hitno završiti formiranje koncerna. Insistirao sam kod novog direktora Elektroprivrede BiH Grabovice da se naprave uštede od deset posto na plaćama, što je iznos od 18 miliona", rekao je u intervjuu Federalnom radiju ministar Trhulj.

On je također naglasio da se ne mogu na račun povećanja cijena struje obezbjeđivati dodatna sredstva za rudnike.

"Posljedice ovakvih gubitaka treba da snose svi zaposleni, štednju moraju pratiti i javna preduzeća. U narednih nekoliko dana Vlada će potvrditi imenovanje novih šest izvršnih direktora u Elektroprivredi", kazao je.