biznis
0

Trhulj: Dug Hidrogradnje je oko 62 miliona KM

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je danas novinarima da bi prijenos oko 67 posto dionica "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo s Vlade Kantona Sarajevo na Vladu Federacije BiH bio samo uređenje upravljanja državnim kapitalom.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije smatra da bi bilo neophodno urediti oblast upravljanja državnim kapitalom budući da je predložen i zakon o upravljanju državnim kapitalom da bi se počelo s uvidom u stanje državnog kapitala i da li je završena kompletna administrativna procedura.

Ustanovljeno je da od 50 privrednih društava u koliko Vlada FBiH vrši nadleženost upravljanja državnim kapitalom u tri privredna društva taj postupak iz nekih razloga nije završen. Radi se "KTK - Visoko", koje se nalazilo u nadležnosti ZDK-a, "Hidrogradnja" Sarajevo, "Unis-pretis" d.o.o.

Kako Trhulj ističe u interesu "Hidrogradnje" je da se zna ko upravlja državnim kapitalom jer u ovom međuprostoru nekada i kada se želi popraviti situacija i djelovati s aspekta upravljačkog mehanizma može se postaviti pitanje nadležnosti.

Prije nekoliko godina Vlada KS-a je donijela odluku o brisanju "Hidrogradnje" s liste društava kojim upravlja i tada je kao razlog za to naveden prijenos upravljačkih struktura na FBiH, ali još u registru vrijednosnih papira taj postupak nije završen.

Trhulj navodi da ima ovlaštenje Vlade FBiH da ukoliko Kanton smatra da može upravljati "Hidrogradnjom" na sljedećoj sjednici Vlade FBiH ta odluka će biti donesena, zbog čega je izbor jednostavan ili će Vlada FBiH nastaviti upravljati "Hidrogradnjom" ili će to činiti KS.

Za sada u skladu s Odlukom Vlade KS-a i Vlade FBiH nadležnost postavljanja upravljačkih struktura je na Vladi FBiH, odnosno resornom ministarstvu, ali to se sve mora provesti kroz vrijednosne papire da bi se pomoglo državnim firmama koje su u gubitku.

"Hidrogradnja ima dug od 62 miliona KM, potraživanja su od 30 do 40 miliona KM, ima 200 do 250 radnika koji su stekli uvjete za penziju, ali iz nedostatka sredstava ne mogu da ih penzioniraju, imaju ugovorene poslove u vrijednosti 36 miliona KM na izgradnji autoceste na koridoru 5-C, te stoga postoji šansa za tu kompaniju da se izvuče iz krize", navodi Trhulj.

Komentirajući pitanje uvezivanja radnog staža, Trhulj navodi da se u Federaciji BiH u raznim firmama radi o milionima KM, a potrebno je znati koliko posebno kada su u pitanju dugovi prema penzionom osiguranju jer je važno napraviti održivi penzioni fond.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH pripremilo je Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH, a na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća zaključeno je da se zakon stavi na dnevni red naredne sjednice Vijeća, koji će ponuditi adekvatna rješenja, a zatražena je i saradnja socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata te privrednih društava radi rješavanja ovog pitanja.

Govoreći o mogućem otpisu nekih dugovanja Trhulj navodi da kada bi se to uradilo ostavljena bi bila mogućnost manipulacije nekim kompanijama koje su dosad uplaćivale redovno doprinose da to ne čine, jer će im nekada taj dug biti otpisan.

"U ovom zakonskom rješenju smo predvidjeli da se može izvršiti izmirenje obaveza po osnovu zdravstva, doprinosa za nezaposlene i poreza na plate na teret kapitala ili izmirenjem obveznica ukolko Vlada ima izdate obveznice za neka privredna društva", objašnjava Trhulj.

Dodao je da bi Vlada mogla napraviti sporazum da se dug po ovim osnovama otpiše, ali da na račun toga Vlada preuzme dio kapitala i u tom slučaju ne bi trebalo biti razlika između državnih i privatnih kompanija.

"Ako imate privatnu kompaniju čiji je kapital 10 miliona KM, a po ovim osnovama dugujete Vladi milion KM možete naraviti sporazum, što novi Zakon i predviđa, da 10 posto kapitala vratite Vladi FBiH, a Vlada bi kasnije mogla na tržištu dionica mogla prodati taj kapital i vratiti prihod onome kome pripada", pojašnjava ministar Trhulj.

Ministar Trhulj prisustvuje današnjoj sjednici Skupštine KS-a budući da je na dnevnom redu sjednice prenošenje oko 67 posto dionica "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo s Vlade Kantona Sarajevo na Vladu Federacije BiH.