biznis
0

Trgovinski deficit SAD-a porastao u decembru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki trgovinski deficit porastao je u decembru na najviši nivo u posljednja četiri mjeseca, dok je zbog rekordnog uvoza iz Kine godišnji deficit prošle godine povećan čak za 33 posto, pokazali su u petak objavljeni zvanični podaci.

U saopćenju američke vlade se navodi da je trgovinski deficit u decembru porastao za šest posto na 40,6 milijardi dolara, što je nešto više od procjene analitičara s Wall Streeta, a posljedica je najviše cijene uvozne nafte još od oktobra 2008. godine, prenosi Reuters.

Ukupni uvoz robe i usluga je posljednjeg meseca 2010. također bio najviši od oktobra 2008. i pokazatelj je da su potrošači i kompanije u SAD-u povećali potrošnju kako se privreda oporavljala.

"S obzirom na to da su potrošači zbog rasta prihoda uslijed poboljšanja situacije na tržištu rada sve raspoloženiji za potrošnju, može se očekivati rast uvoza automobila sljedećih meseci", izjavio je Robert Dy, viši ekonomist konsultantske firme PNC Financial Services.

SAD je u decembru ostvario i najveći izvoz robe i usluga od jula 2008., kada je ostvaren rekordan izvoz prije nego što je započo nagli pad uzrokovan globalnom finansijskom krizom.

Američki izvoz robe u Kinu u decembru je porastao na rekordnih 10,1 milijardi dolara, dok je za čitavu 2010. također ostvarena rekordna vrijednost od 91,9 milijardi dolara, navodi se u saopćenju zvaničnog Washingtona.

S druge strane, odličan kraj godine dijelom je neutraliziran rekordnim uvozom iz Kine od 364,9 milijardi dolara u cijeloj 2010., pa je tako i trgovinski deficit SAD-a u trgovanju s tom azijskom zemljom povećan na rekordnih 273,1 milijardu dolara.