biznis
0

Trgovci najavljuju kraj recesije?

Sarajevo-x.com
Jedan od većih trgovinskih lanaca u jugoistočnoj Evropi, slovenački Mercator, ima namjeru dalje se širiti putem otvaranja svojih prvih prodavnica u Albaniji i Bugarskoj u tekućoj godini, piše Reuters.

Iako smo svjedoci restriktivnih mjera prema broju zaposlenih u njihovim centrima u BiH, serijama marketinških poteza kojima se, više nego što je to uobičajeno, nastoji vratiti raniji nivo prometa, Žiga Debeljak, generalni direktor Merkatora, obznanio je planove ka daljem razvoju poslovanja.

Na nedavno održanoj press konferenciji predstavljeni su planovi ove firme za naredne tri godine, prema kojima će Mercator do kraja 2012. godine otvoriti nove poslovne centre i u Makedoniji i Kosovu.

Interesantno je da ova firma ovakvom poslovnom politikom ustvari najavljuje kraj perioda recesije za što već ima naznaka i u najnovijim nalazima Eurostata. Bit će veoma interesantno vidjeti kako je poslovao Merkator kada se 25. avgusta objave njihovi polugodišnji rezultati. Ukoliko dođe do oporavka evropske privrede, ova poslovna politika sigurno će podići vrijednost Merkatorovih dionica u skladu sa poslovicom "Who dares - wins".