Podaci o profitu greškom objavljeni
0

Trgovanje dionicama Googlea obustavljeno na dva i po sata

Klix.ba
Trgovanje dionicama Googlea je jučer obustavljeno na dva i po sata, nakon što su rezultati o profitu u trećem kvartalu ove kompanije greškom objavljeni ranije.

Ova katastrofalna greška je prikazivala pad profita od 20 posto. Trgovanje dionicama je zaustavljeno nakon što je vrijednost dionica pala za devet posto u samo osam minuta nakon objave rezultata.

Google je za ovu grešku optužio firmu RR Donnelley. Naime, firma je trebala objaviti izvještaj nakon završetka trgovanja dionicama. Kada je trgovanje nastavljeno, cijena dionica se malo povećala, ali je njihova vrijednost na kraju dana bila za osam posto manja.

Larry Page, izvršni direktor Googlea, se izvinio analitičarima nakon zatvaranja berzi, prenosi BBC.

"Žao mi je zbog današnje zbrke. Bez obzira na to šta kažu podaci, treći kvartal je bio dobar za kompaniju", kazao je Page.

U izjavi nakon prijevremenog objavljivanja rezultata, iz Googlea je rečeno: "Ranije ovog jutra iz firme RR Donnelley su nas obavijestili da su bez naše dozvole već popunili prvu verziju dokumenta o profitu. Mi smo obustavili trgovanje na berzi Nasdaq dok ne finaliziramo taj dokument. Kada ga finaliziramo, ponovo ćemo izbaciti informaciju o našem profitu i nastavit ćemo trgovanjem na Nasdaqu".

Informacije o profitu su objavljene u 09:30 sati po pacifičkom vremenu, čak tri i po sata prije nego što su trebale biti objavljene.

Cijena dionica Google je pala za 68,19 dolara i prije obustave trgovanja je iznosila 687,30 dolara. Kompanija je svake sekunde gubila 45 miliona dolara, a za osam minuta trgovanja vrijednost kompanije je pala za nevjerovatne 24 milijarde dolara.

Vijednost dionica Googlea je na kraju dana iznosila 695 dolara.