Za prvu fazu 60 miliona KM
0

Trebinje ipak dobija aerodrom?

SRNA
Ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom prva faza izgradnje aerodroma u Zupcima kod Trebinja trebalo bi da počne na proljeće sljedeće godine, za šta će, prema prvim procjenama, biti potrebno uložiti oko 60 miliona KM, rekao je danas direktor trebinjskog Javnog preduzeća "Aerodrom" Zoran Okilj.

On je prilikom prezentacije Master plana aerodroma pojasnio da prva faza podrazumijeva izgradnju aerodromske staze, dijela platforme i objekata sa pristupnom saobraćajnicom i dijela parkinga.

Okilj kaže da bi aerodrom nakon završetka prve faze na godišnjem nivou mogao da opsluži 250 000 putnika.

Nakon druge i treće faza, dodao je Okilj, moglo bi se opslužiti 500 000, odnosno milion putnika.

Prema Okiljevim riječima, od 137 hektara zemljišta, koliko je potrebno za cijeli aerodromski kompleks, privatnog zemljišta će biti maksimalno 5 000 metara kvadratnih.

Govoreći o investitorima zainteresovanjim za ulaganja u ovaj projekat, Okilj je istakao da se za sada ne mogu otkriti imena, ali da ih ima iz inostranstva, kao i iz entiteta, te da će sa njima o zahtjevima i uslovima razgovarati radna grupa koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Okilj je podsjetio da Master plan, koji je predstavljen rukovodstvu opštine i privrednim subjektima, definiše tehničke karakteristike, rješavanje infrastukturnih objekata i faznost gradnje.

Izgradnja aerodroma u Zupcima planirana je na bazi koncesije, pri čemu je obaveza RS da obezbijedi prostor, infrastrukturu i odgovarajuću projektnu dokumentaciju za šta je izdvojeno milion KM, dok bi posao budućeg koncesionara bio izgradnja piste i objekata.

Premijer RS Milorad Dodik je početkom mjeseca najavio da bi uslovi za početak gradnje aerodroma trebalo da budu ispunjeni do aprila naredne godine, do kada se očekuje da će biti riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa i završena preostala projektna dokumentacija za šta je Vlada izdvojila dodatnih 1,6 miliona KM.