biznis
17

Toyotini CO2 Friends stigli u BiH

Klix.ba
Prvi put u Bosni i Hercegovini studenti na tri univerziteta (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banja Luci i Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar) su uzeli aktivno učešće u implementaciji projekta Toyota Challenge: CO2 Friends.

Studenti, organizovani u 8 timova, se međusobno takmiče u uštedi energije na fakultetima i djeluju kao svojevrsna energetska policija na svojim kampusima.

Aktivnosti na uštedi energije su počele 1. aprila 2013. Godine i svaki tim je razvio jedinstvenu metodologiju koju primjenjuje uz podršku Toyota CO2 Friends Energis tima. Reakcije nakon prvih 10 dana implementacije projekta su jako pozitivne. Student Nemanja Todorović, sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci: „Lično sam zadovoljan implementacijom projekta, u velikoj mjeri mijenja svijest studenata i zaposlenih na fakultetu o potrebi za štednjom energije. Sve reakcije su pozitivne i imamo veliku podršku zaposlenih na fakultetu!“

Jedan od ciljeva projekta Toyota Challenge: CO2 Friends je ostvarivanje ušteda na troškovima električne energije od najmanje 5% u toku dva mjeseca implementacije (april i maj 2013.). Pobjednički tim će biti tim koji uspije ostvariti najveću uštedu, te će njihova metodologija biti objavljena i distribuirana drugim univerzitetima i fakultetima u BiH. Prema preliminarnim istraživanjima, tri navedena univerziteta mogu uštedjeti 100.000 – 120.000 KM godišnje na troškovima električne energije primjenom osnovnih mjera energetske efikasnosti koje ne zahtijevaju nikakve ili vrlo male investicije. Ostvarivanjem ovih ušteda univerziteti će smanjiti svoj karbonski otisak i na taj način direktno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova, što je jedna od osnovnih misija CO2 Friends-a.

Projekat u Bosni i Hercegovini implementira Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis podržan od strane Toyota Fund for Europe i Toyota Adria BH.