Vozači u SAD-u se žale
0

Toyotine popravke nisu riješile probleme?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 15 vozača Toyotinih modela u veoma kratkom roku požalilo se američkim zvaničnicima za sigurnost da njihovi automobili sami ubrzavaju i nakon što su prošli servisiranje zbog problema sa papučicom gasa, pokazuju podaci Associated Pressa.

Ovi slučajevi zabrinuli su javnost jer se postavlja pitanje da li je Toyota u stanju popraviti greške koje dovode do nekontrolisanih ubrzavanja ili je problem u elektronici.

Američka Nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) u srijedu je počela pozivati ljude čija su vozila popravljena, kako bi utvrdili da li se i oni susreću sa sličnim problemima.

"Ako vlasnici Toyotinih vozila doživljavaju incidente sa ubrzavanjem i nakon što su ih odvezli na popravke, mi to želimo znati", kazao je administrator agencije David Strickland u pismenoj izjavi.

Nove žalbe vozača zabrinule su i članove Kongresa, koji su prošle sedmice održali tri saslušanja i istražuju probleme sigurnosti Toyote.

"Veoma sam zabrinut da je NHTSA u tako kratkom roku primila toliko izvještaja o iznenadnom ubrzavanju, čak i nakon što su ta vozila prošla servisiranje koje Toyota predlaže", kaže republikanac Bruce Braley, koji radi u jednom od komiteta za istragu Toyote.

Glasnogovornik japanske kompanije Brian Lyons u srijedu je izjavio da je tim stručnjaka angažovan na provjeri ovih prigovora.

Podsjetimo, Toyota je od oktobra sa tržišta opozvala preko osam miliona svojih automobila. NHTSA ima podatke da su 52 osobe smrtno stradale u sudarima uzrokovanim problemima s ubrzavanjem vozila Toyote.