biznis
0

Toyota značajno povećala profit

SRNA
Japanski proizvođač automobila Toyota povećala je profit u četvrtom kvartalu za pet puta poslije uspješnog oporavka od posljedica prošlogodišnje prirodne katastrofe u Japanu.

Neto profit u tri mjeseca do kraja marta bio je 1,16 milijardi eura. Na nivou čitave godine, profit je oslabio za 30 posto usljed uticaja visokog kursa jena i posljedica zemljotresa i cunamija u prethodnom periodu.

Toyota je prognozirala da će u ovoj fiskalnoj godini zabilježiti profit od 7,3 milijardi evra, prenio je BBC.

   "Naša vizija je da uspostavimo snažnu poslovnu osnovu koja će osigurati profitabilnost u slučaju bilo kakvih poslovnih poteškoća", saopštio je predsjednik kompanije Akio Tojoda.

   On je dodao da je kompanija na putu oporavka i da je proizvodnja normalizoana na svim ključnim lokacijama.

   Prošlogodišnji zemljotres i cunami poremetili su lanac snabdijevanja dijelovima i doveli do obustave rada u Toyotinim fabrikama u zemlji i inostranstvu.

   U vrijeme kada je kompanija počela da se oporavlja, uslijedio novi udarac u vidu poplava na Tajlandu, koje su poremetile rad pogona u kojima se prave dijelovi za Toyotina vozila.
   Kompanija je uspjela da poveća prodaju, naročito u SAD, jednom od najvećih tržišta za japanskog giganta. Očekuje se da će Toyota u ovoj finansijskoj godini na američkom tržištu prodati 8,8 miliona automobila.