biznis
0

Toyota spremna otkriti karte da vrati povjerenje kupaca

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Iz kompanije Toyota poručili su u petak da imaju u planu detaljnije objašnjenje grešaka koje su nastale u proizvodnji, čime će otkriti više nego što proizvođači automobila u sličnim situacijama otkriju. Sve to ima za cilj vraćanje povjerenja kupaca.

Korporacija Toyota Motor Corp. je kritikovana zbog sporih reagovanja na problem sa sigurnošću, koji je doveo do povlačenja 8,5 miliona vozila zbog neispravne papučice za gas i kočnice. Iz tog razloga obećali su da će ubuduće biti mnogo otvoreniji prema svojim klijentima, javlja AP.

Glasnogovornica automobilskog giganta Ririko Takeuchi izjavila je da će Toyota svojevoljno otkriti u čemu je problem.

"Pokušavamo biti proaktivni", kaže Takeuchi. "Neki klijenti su zabrinuti, tako da činimo ovaj korak kako bismo vratili kredibilitet firme. Možda bude manjih problema, ali vozačima možda zatreba ova informacija."

U SAD-u je zatvorenost kompanije prema medijima postala predmet šala u TV emisijama Davida Lettermana i Jaya Lenoa.

Predsjednik Toyote Akio Toyoda posjetit će SAD početkom marta, sastati se sa predstavnicima vlade i članovima Kongresa, a sve to kako bi razgovarali o tome šta se može napraviti da se vrati povjerenje u ovu firmu.

Početkom ove sedmice Toyota je odbila nagradu japanske vlade koja im je trebala biti dodijeljena za model Prius, najprodavaniji model u toj zemlji.