biznis
0

Toyota otklanja problem nekontrolisanog ubrzanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski automobilski gigant Toyota nastoji da uvjeri kupce da je na putu da riješi problem nekontrolisanog ubrzanja na nekim od svojih modela i dijelovi za popravke su već na putu ka Toyotinim prodavnicama.

To je prvi korak ka okončanju problema koji su doveli do povlačenja iz prodaje osam Toyotinih modela, čime je kompaniji nanijet ozbiljan udarac, prenosi Glas Amerike.

Toyota je započela ovu sedmicu očigledno riješena da otkloni tehničke i bezbjednosne probleme, ponudivši konkretno rješenje i izvinjenje.

Toyotini inžinjeri namjeravaju da spriječe nekontrolisano ubrzanje vozila tako što će dodati čeličnu polugu papučici za gas što bi trebalo da spriječi trenje koje uzrokuje njeno zaglavljivanje. To će biti ogroman zadatak za oko dva miliona vozila sa neispravnim papučicama za gas i skoro pet i po miliona sa defektnim prostirkama koje mogu da uzrokuju isti problem.

''Oni se nalaze u situaciji kada im kredibilitet naglo opada i to na način koji vjerovatno niko nije očekivao,“ izjavio je analitičar Shawn Kaine.

Očekuje se da će obavještenja vlasnicima Toyotinih vozila biti poslata ove sedmice, a Toyotini servisi obećavaju da će raditi danonoćno – sve dok ne budu otklonjeni defekti na svim opozvanim vozilima.

Analitičari, međutim, ističu da je ozbiljnije pitanje koliko vremena će biti potrebno da Toyota povrati povjerenje potrošača.