Zbog opoziva vozila
0

Toyota mjesečno gubi 550 miliona dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska Toyota, koja je zbog tehničke greške na pedalama za gas masovo povukla iz prodaje vozila u SAD-u, proširit će opoziv i na Evropu i pozvati na tehnički pregled milione popularnih automobila, što će biti još jedan težak udarac reputaciji čuvene kompanije.

Uprava Toyote je objavila da još nije odlučila koliko će vozila u Evropi biti opozvano, niti kada, ali mediji i analitičari govore o dva miliona problematičnih vozila, pored oko šest miliona automobila koji su na provjeri u Sjevernoj Americi, prenijele su agencije.

Stručnjaci procjenjuju da će gigantska automobilska korporacija, koja je zbog tehničke greške suspendovala proizvodnju i prodaju osam modela putničkih vozila u Americi, svakog mjeseca gubiti najmanje 50 milijardi jena (553 miliona dolara) operativnog profita.

Ukupna finansijska šteta Toyote zbog opoziva zavisit će od toga koliko će trajati proces obustavljanja proizvodnje ključnih modela i koliko će biti uzdrmano povjerenje kupaca u vozila najvećeg proizvođača kola na svijetu.

"Zastoj u prodaji i proizvodnji mogli bi da koštaju Toyotu, najmanje 553 miliona dolara operativnog profita mjesečno," smatra Koyo Endo, analitičar japanske agencije "Advance Research".

Uprava japanske kompanije u srijedu je opozvala vozila kod kojih su otkrivene greške i pozvala vlasnike 2,3 miliona već prodatih vozila u SAD-u da se jave servisima.

Kao razlog, navedena je otkrivena greška u mehanizmu papučice za gas, koja može da dovede do većeg otpora na pritisak, sporijeg vraćanja ili čak zaglavljivanja.

Toyota je saopćila ove sedmice da u 2010. godini očekuje šestoprocentni rast globalne prodaje od 8,27 miliona, ali je ta prognoza donijeta prije najnovijeg masovnog opoziva.