biznis
6

Toyota Fund for Europe nagrađuje bh. studente

Klix.ba
U sklopu obilježavanja EU Sedmice održive energije u BiH (EUSEW) u četvrtak 27. juna, bit će organizovana ceremonija proglašenja pobjednika Toyota Challenge: CO2 Friends - studentskog takmičenja u organizaciji Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis i Toyota Fund for Europe.

U protekla dva mjeseca studentski timovi na tri univerziteta u BiH (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru) su se takmičili u uštedama električne energije, a tri tima koja su ostvarila najbolje rezultate bit će nagrađena na završnoj ceremoniji koja će se održati u Sarajevu. Cilj takmičenja je ostvarivanje uštede od minimalno 5 posto na utrošku električne energije na svakom od fakulteta učesnika, međutim studentski timovi su ostvarili znatno bolje rezultate. Tako je najbolji tim ostvario uštedu veću od 30 posto, dok su najlošiji timovi uštedjeli više od 10 posto električne energije u odnosu na referentne mjesece prethodne godine.

"Studenti, učesnici CO2 Friends takmičenja, su ostvarili nevjerovatne rezultate. U poređenju sa aprilom i majem u prethodnim godinama, ove godine na 9 fakulteta koji su participirali u projektu ušteđeno je nevjerovatnih 32.433 kWh. Posebno naglašavamo da su uštede ostvarene gotovo bez ikakvih investicija. Studentski timovi su upozoravali na racionalno korištenje energije, tačnije osiguravali su da su električni uređaji i rasvjeta ugašeni kada nisu u upotrebi. Studenti su svojim aktivnostima, u toku dva mjeseca implementacije Toyota Challenge: CO2 Friends projekta, uspjeli smanjiti emisiju CO2 za 24.149 kg. Mi smo zaista ponosni na ove rezultate“ navodi Hamid Mehinović, direktor Energisa.

Toyota Challenge: CO2 Friends je prvi projekt koji je podržao Toyota Fund for Europe u široj regiji. Ovom saradnjom je omogućen nagradni fond za pobjedničke timove u iznosu od 4.000 KM za prvoplasirani tim, drugoplasirani tim će dobiti 1.500 KM, dok će trećeplasirani tim biti nagrađen sa 5 tablet računara. "Iskreno se nadamo da će ovaj projekt biti začetnik odgovornog odnosa prema potrošnji energije u obrazovnim institucijama, mi stojimo na raspolaganju svakome ko želi racionalizirati upotrebu energije. Naša želja je da Bosna i Hercegovina napokon uhvati korak sa okruženjem i Zapadnom Evropom u oblasti energetske efikasnosti i zaštite okoliša", riječi su predstavnika Energisa.

Ceremonija proglašenja pobjednika bit će održana 27. juna 2013. godine u sali 8 poslovnog centra UNITIC, Fra Anđela Zvizdovića 1, Sarajevo, od 11:00 sati.