biznis
0

Toshiba očekuje 25-postotni rast godišnje operativne dobiti

FENA
Najveći japanski proizvođač čipova Toshiba saopćio je da u tekućoj finansijskoj godini očekuje 25-postotni rast godišnje operativne dobiti, ali je upozorio da bi tu prognozu mogle dovesti u pitanje moguće redukcije struje.

U fiskalnoj godini do marta 2012. prvi japanski proizvođač električnih žarulja očekuje operativnu dobit u visini 300 milijardi jena (3,7 milijardi dolara), što je uglavnom u skladu s očekivanjima analitičara.

Kvartalna operativna dobit u razdoblju od januara do marta iznosila je 98 milijardi jena, također u skladu s očekivanjima, prenose agencije.

Toshiba se potrudila osigurati ključnu opskrbu nakon potresa i tsunamija koji su 11. marta potresli Japan, te očekuje normalizaciju proizvodnje do druge polovice tekuće finansijske godine kako bi ponovno pridobila klijente koji su počeli razmišljati o smanjenju ovisnosti o Toshibi kada su u pitanju isporuke čipova.

Poziv premijera Naoto Kana da se zatvori nuklearna elektrana u Hamaoki kojom upravlja Chubu Electric mogao bi uzrokovati prekid proizvodnje u Toshibinom ključnom pogonu u cetralnom Japanu.