Bee fest
0

Titula Med medova 2009. pripala "Pčelici Medini"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Članovi Ocjenjivačkog suda (žirija) 7. Internacionalnog Sajma pčelarstva i pčelarske opreme Bee fest – Dani pčelarstva ocijenili su 45 uzoraka te titulu "Med medova za 2009" dodijelili za proizvod med u saču "Pčelice Medine" iz Zenice.

Predsjednica Bedrija Alić i članica žirija Rankica Bahtijarević ocijenile su da u kategoriji "bagremov med" zlatnu medalju dodijele Nedžadu Mulabdiću iz Žepča, srebrnu medalju "Bimedu" iz Bijeljine te bronzanu "Pčelici Medini" iz Zenice.

U kategoriji "livadski med" zlatna medalja pripala je Seadu Mesiću iz Cazina te Ahmetu Baliću iz Travnika, srebrna medalja Arslanu Dizdaru iz Sarajeva dok je bronza pripala Jasenki Živković iz Doboja.

Za najbolji "šumski med" nagrade su pripale Adisu Bašiću iz Vareša, drugoplasirani je bio med Emira Duranovića iz Konjica dok treće mjesto dijele Avdo Duranović iz Konjica i Zahrudin Hadžiabdić Zahrudin iz Olova.

Za "kestenov med" nagrade su dobili Ibrahim Mahmutović iz Cazina, Šefik Rošić iz Cazina te Damir Omanović također iz Cazina.

Za najbolje preparate na bazi pčelinjih proizvoda nagrade su dodijeljene Draganu Batiniću sa Sokoca za preparat "Romamed", srebrna medalja pripala je "Pčelici Medini" iz Zenice, a bronzana Smaji Deliću iz Zenice.

Nagrada za poseban doprinos u razvoju pčelarstva u BiH pripala je Udruženju pčelara "Maja" iz Ilijaša.

Žiri je donio odluku da se dodijeli i posebno priznanje za doprinos u izradi pravnog okvira za razvoj pčelarstva u BiH - Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Zajednička je ocjena žirija da svi pregledani uzorci imaju izvrsnost kvalitete.

Žiri je zadržao pravo da i nakon završenog takmičenja može u bilo kojem trenutku ponovno analizirati bilo koji uzorak od prijavljenih proizvoda te može, ukoliko dođe do razlike u kvalitetu proizvoda nagrađenih vrsta meda i preparata, javno povući dodijeljenu nagradu, saopćili su organizatori Sajma, održanog od 2. do 5. septembra na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu.

Vezani članci