Rusija
0

Timošenkova danas u Moskvi na pregovorima o gasu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijerka Ukrajine Julija Timošenko doputovaće danas u Moskvu, u nastojanju da postigne konačan sporazum o isporuci ruskog gasa u narednoj godini, javila je ruska agencija Interfaks.

Ukrajinska ambasada u Moskvi je potvrdila dolazak Timošenkove, navodi se u izveštaju Interfaksa i podsjeća na prijetnju najviših ruskih zvaničnika da će od 1. januara iduće godine prekinuti isporuke gasa Ukrajini ukoliko Kijev odmah ne plati cijeli gasni dug od približno 2,4 milijarde dolara.

Vladina pres-služba u Kijevu saopćila je juče da je kompaniji Naftagaz Ukrajine odobrila zajam od dvije milijarde dolara kako bi mogla da plati ruskom gasnom gigantu Gaspromu dug za isporuke tog energenta i tako izbjegne obustavljanje isporuka u sljedećoj godini.

Novac će obezbjediti dve ukrajinske banke - Oščadbanka i Ukreksimbanka, prenio je Itar-Tas.

U saopćenju se navodi da je, prije donošenja odluke, ukrajinska premijerka Julija Timošenko razgovarala o isporukama gasa sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Javierom Solanom i evropskim komesarom za energetiku Andrisom Pibalgsom.

"Gasprom" je juče ponovo zapretio da će od 1. januara prekinuti isporuke gasa Ukrajini, ukoliko Kijev do poslednjeg dana godine ne izmiri dugove.

"Odbrojavanje je već počelo. Ukoliko Ukrajina pre kraja dana 31. decembra ne isplati dug, 'Gasprom' neće imati nikakvog osnova za dalje snabdijevanje Ukrajine gasom", rekao je direktor kompanije Aleksej Miler.

Agencije podsećaju da je do sličnog spora došlo i 2006. godine, kada je "Gasprom" na kratko prekinuo isporuke gasa Ukrajini, što je dovelo i do smanjenja isporuka gasa zemljama zapadne Evrope, budući da se ruski gas transportuje u EU preko te zemlje.

U korjenu rusko-ukrajinskog spora je cijena gasa, jer je namjera Moskve da od 2009. Ukrajina polako počne da prelazi na komercijalnu cijenu, kakvu plaćaju ostale zemlje.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je nedavno izjavio da bi tržišna cijena gasa za Ukrajinu od 1. januara 2009. mogla biti 418 dolara za hiljadu kubnih metara, dok ukrajinski predsednik Viktor Juščenko smatra da je ekonomski opravdana cijena od 100 dolara.

Ukrajina sada dobija ruski gas po cijeni od 179,5 dolara, u poređenju s cijenom od 500 dolara za Evropu.

Evropa četvrtinu potreba za gasom podmiruje uvozom iz Rusije, uglavnom transportom preko Ukrajine.