biznis
4

Tim Cook: Odluka Evropske komisije je politička odluka, cifre su izmislili

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef Applea Tim Cook kazao je da je potez Evropske komisije koja je odlučila da ovaj tehnološki gigant mora platiti Irskoj 13 milijardi eura kazne, političko sr*** i ponovio je kako će se boriti protiv Evropske unije.

Cook je sugerisao kako je Apple na meti komesara u Evropi i da je Irska izabrana kao sredstvo. Podsjetimo, Irska je izjavila kako ne želi da joj novac bude vraćen i također je podnijela žalbu.

"Mislim da ćemo sarađivati vrlo blisko jer imamo istu motivaciju. Niko nije uradio ništa pogrešno ovdje i bitno je da budemo zajedno. Irska je izabrana i to nije prihvatljivo", kazao je Cook.

Negirao je navode evropske komesarke Margarethe Vestager da je Apple platio samo 0,005 posto poreza u Irskoj tokom 2014. godine.

"To je totalno političko sr***. Samo su izabrali neki broj, ne znam ni odakle. U godini za koju je komisija rekla da smo platili tu količinu, mi smo platili 400 miliona dolara poreza. Mislim da nas to čini najvećim platišom poreza u Irskoj. Zaključak Komisije nije donesen na osnovu zakona ili činjenice, tako da zaključujem da je ovo politička igra", rekao je.

Istakao je da Apple ostaje posvećen Irskoj i da će povratiti lojalnost.

"Idemo naprijed. Posvećeni smo Irskoj i nastavit ćemo sa širenjem o kojem smo razgovarali. Gradimo veliku zgradu u Corku. Imamo 37-godišnji brak s Irskom i to nam znači mnogo", nalgasio je Cook.