biznis
0

TI BiH proslijedio Vladi RS-a analizu posljedica od ulaganja "Čeza"

FENA
Transparency International BiH (TI BiH) dostavio je danas Vladi RS-a preliminarnu analizu pravnih i ekonomskih posljedica ulaganja češkog preduzeća “ČEZ” u Nove Elektrane RS-a.

U analizi se navodi da je inicijalna pogreška entitetske Vlade mjenjanje oblika organiziranja društva „Rudnika i Termoelektrane Gacko“ a.d. iz najtransparentnijeg oblika, akcionarskog društva, u manje transparenta, odnodno društvo sa ograničenom odgovornošću, bez prethodne saglasnosti Skupštine i ne obavještavajući akcionare društva, zbog čega je naknadno i usledila tužba akcionara prema Vladi RS-a.

Ekonomske analize ekspertnog tima TI BiH pokazale su da je bilo puno ekonomičnije ići na proces dokapitalizacije ovog uspješnog preduzeća, i na taj način osigurati sredstva za njegovo dalje poslovanje.

TI BiH još jednom poziva nadležne institucije da se izjasne po pitanju koristi koje ovakav aranžman osigurava privrednom subjektu ili nacionalnoj ekonomiji, a koje iz predate doumentacije nisu uočene.

Ovu analizu je sačinio ekspertni tim TI BiH na osnovu dijela ugovorne dokumentacije dostavljene od strane Vlade RS-a, 28. novembra 2007., u Banjoj Luci, i ostalih javno dostupnih dokumenata. Sve pojedinosti ovog aranžmana, sadržane u aneksima ugovora, Vlada RS-a nije bila spremna da stavi na uvid niti objelodani, navodi se u saopćenju TI BiH.

Mišljenje Ti BiH, kako se ističe, navodi se i u stavovima drugih nezavisnih tijela, kao što je Komisija za hartije od vrijednosti RS-a.

Ti BiH naglašava da je sklapanjem Sporazuma sa “ČEZ-om”, prekršeno nekoliko zakonskih i podzakonskih akata (uključujući Zakon o preduzećima RS-a i Statut Društva), kao i osnovna pravila funkcioniranja tržišta kapitala, što je kasnije dovelo do poremećaja na ovom tržitu, tj. pada cijena akcija ovog preduzeća na svega 48 posto od prethodne maksimalne cijene, kao i značajnog smanjenja broja transakcija i prometa na BLSE elektroprivrednih preduzeća i privatizaciono investicionih fondova, čije većinsko učešće u portfelju čine akcije ovih preduzeća.

Veliki dio primjedbi upućenih Vladi RS-a odnosi se, precizira Ti BiH, na manjkavosti u postupku procjene vrijednosti kapitala Društva na dan 31. decembra 2006. Naime, nije se procjenjivao kapital Društva, već samo njegova imovina, sa ciljem da se Društvo i ostali akcionari oštete – procjenitelj se nije osvrnuo na rezultate poslovanje Društva, već je samo minimalno korigirao knjigovodstvenu neto vrijednost društva, ignorišući vrijednost poslovanja Društva iznad vrijednosti njegove imovine.

Predviđena procjena koju RiTE “Gacko” treba unijeti u novo društvo čini prosti zbir procjenjenih dijelova imovine preduzeća, a ne procjenu samog preduzeća koja u sebi sadrži i tržišnu premiju (goodwill), što je 2,7 puta manje od tadašnje tržišne vrijednosti preduzeća prema cijeni akcija na banjalučkoj berzi.

Ignoriranjem tržišne cijene šalje se nedvosmislena poruka postojećim i budućim investitorima da cijena akcija ovog preduzeća ne predstavlja njegovu vrijednost, nego 'država' putem procjenitelja, arbitrira o njegovoj vrijednosti, uime akcionara RiTE “Gacko” koji su imovinu kupovali po mnogo većoj cijeni.

“Sam izbor revizorske kuće (Delloite Touche d.o.o Beograd) koja je izvršila procjenu i sačinila Izvještaj nije bio u skladu sa Zakonom o preduzećima, obzirom da ovu procjenu može da vrši samo ovlašteni procjenitelj sa liste sudskih vještaka”, navodi TI BiH i dodaje da koristi od ovog aranžmana koje bi trebale biti u vidu većeg zapošljavanja radnika, nisu uočljive u dokumentu.

Precizira se da nova tehnologija predviđena Sporazumom ne podrazumjeva nova radna mjesta, a po Sporazumu se vidi da postoji plan premještanja radnika iz postojeće termoelektrane, a zatim daljeg smanjenja kapaciteta.

“Sporazumom je predviđen i niz pogodnosti za stranog partnera, kojima mu se za period od narednih 15 godina osigurava monopolska pozicija i mogućnost sticanje ekstra profita, dok su visina i tempo njegovog ulaganja pomenuti samo deklarativno i nemaju obavezujući karakter, niti su garant sigurnosti radnicima preduzeća”, mišljenje je Ti biH.