Nakon velikih gubitaka
0

Thyssenkrupp razmatra prodaju čeličana u SAD-u i Brazilu

FENA
Njemački industrijski gigant ThyssenKrupp saopćio je danas da razmatra mogućnost prodaje čeličana u Brazilu i SAD-u ili dovođenja strateških partnera.

U saopćenju te kompanije koja je u drugom tromjesečju tekuće poslovne godine zabilježila velike gubitke, navedeno je da je "od osmišljavanja strategija za ta postrojenja došlo do značajne promjene ekonomskih parametara", prenijela je agencija AFP.

ThyssenKrupp razmatra "sve strateške opcije za obje čeličane, a što može da uključuje partnerstvo ili prodaju", navedeno je u saopćenju.

Rastući troškovi proizvodnje u Brazilu i niske prodajne cijene u SAD-u su negativno uticale na strategiju ThyssenKruppa iz 2007. godine da čelične ploče jeftino proizvodi u Brazilu, a zatim ih izvozi i prerađuje u SAD-u za prodaju na tržištu Sjeverne Amerike.

Grupacija ThyssenKrupp, čija se poslovna godina završava na kraju septembra, jutros je saopćila da je zbog slabe tražnje čelika u drugom tromjesečju zabilježila gubitke od 587 miliona eura, a što je mnogo lošiji rezultat u odnosu na očekivanja analitičara koji su prognozirali gubitak od 36 miliona eura.