biznis
0

The Guardian otkriva detalje vladine "zelene revolucije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Guardian došao je u posjed kopije plana o novoj strategiji u korištenju energije, koji treba biti objavljen iduće sedmice, i za koji kaže da predstavlja najambiciozniji politički plan u posljednjih 50 godina, te ekskluzivno otkriva detalje "zelene revolucije" koju britanska vlada planira.

Okosnicu plana čini oslanjanje na energiju vjetra i vlada planira postavljanje tri i po hiljade turbina širom Britanije u narednih 12 godina. Planom se također predviđa da se svaka četvrta kuća u Britaniji grije uz pomoć solarne energije.

Ovim radikalnim promjenama u energetskoj politici Britanija bi mogla smanjiti emisiju štetnih plinova za 20 posto i zavisnost od nafte za sedam posto u idućih 12 godina, ali za provođenje ovog plana treba prethodno izdvojiti 100 milijardi funti.

Među prijedlozima su i oni namijenjeni direktno građanima kako da povećaju energetsku efikasnost svojih domova prilikom renoviranja - uz pomoć dobre izolacije zidova - kao i mjere kojima bi se primorali da zamijene uređaje koji troše previše struje ili plina.

Građanima će biti ponuđeni zajmovi i još neke finansijske inicijative da planove vlade realiziraju u vlastitim kućama, prenosi Guardian.