Vahid Hećo
0

"Terminali u Pločama su još pod hipotekom"

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas je izjavio Feni da skladišni prostori - rezervoari u Terminalima u Pločama jesu stavljeni pod hipoteku i da je to činjenica, ali da još nisu prešli u vlasništvo Delta Gripa i OTP hrvatske banke kako su to objavili pojedini mediji.
  • Činjenica je da su terminali uzeli kredite i da su stavljeni pod hipoteku određeni skladišni prostori, kao i to da je Sud u Dubrovniku uvažio žalbu državnog odvjetništva koje se žalilo na uknjižbu vlasništva na Terminale FBiH. Međutim, to je osporeno i sad je vraćeno na prvobitno stanje tako da mi moramo vidjeti šta i kako dalje. Ako ostane ovakva situacija onda ćemo morati ići da tražimo koncesiju i, stoga, moramo poduzeti određene radnje jer imovina je bila 1/1 na Energopetrolu, čiji je pravni sljedbenik Terminali FBiH, istaknuo je ministar Hećo.

Procjenjuje se da je tržišna vrijednost Terminala u Pločama oko 150 miliona eura, a, prema pisanju pojedinih medija, svu imovinu založio je direktor firme Josip Tomić, koji je, kako je navedeno, uzeo dva velika kredita od firme Delta Grip i OTP hrvatske banke i koje već dvije godine Terminali ne vraćaju.