Naplata supratna zakonu
0

Telgetija: Naplata u eurima smanjila bi povjerenje u KM

SRNA
Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da bi naplata u eurima i drugim stranim valutama u domaćem platnom prometu smanjila povjerenje u konvertibilnu marku i izazvala druge negativne posljedice.

On je pojasnio da bi naplata u stranim valutama bila suprotna zakonu, a efektivni strani novac ne bi bio korišten za plaćanje prema propisima koji uređuju ovu oblast.

"S druge strane, građani u Republici Srpskoj primaju dohodak u konvertibilnim markama, a neznatan broj prima doznake iz inostranstva koje bi eventualno mogle biti korištene u platnom prometu", objašnjava Tegeltija za "Ekstra magazin".

Prema njegovim riječima, svaka zemlja platni sistem organizuje tako da gotovinska plaćanja svede na minimum, dok se najznačajniji dio platnih transakcija izvršava bezgotovinski, čime se utiče na finansijsku disciplinu i olakšava rad kontrolnih organa zaduženih za suzbijanje sive ekonomije.

Tegeltija napominje da se u Federaciji BiH posljednih dana pokušava manipulasti javnost u vezi sa postojeći dugom FBiH prema Republici Srpskoj na ime pogrešno obračunatih indirektnih poreza.

"Istovremeno, pokušava se diskreditovati rad Odjeljenja za makroekonomsku analizu da bi se doveo u sumnju njihov obračun prema kojem je taj dug utvrđen. Putem dezinformacija o validnosti podataka do kojih dolazi Uprava za indirektno oporezivanje dovodi se u pitanje i uprava te institucije", kaže Tegeltija.