biznis
48

Telemach objasnio činjenice o UniFi servisu

Klix.ba
Povodom objave teksta o UniFi servisu na portalu Klix.ba, Telemach se obratio javnosti, čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

Prateći globalni razvoj najsavremenijih tehnologija u svijetu, kompanija Telemach svojim korisnicima interneta odnedavno omogućava korištenje naprednog servisa UNIFI opravdavajući epitet inovativnog telekomunikacijskog lidera u BiH.

Suprotno netačnim i tendencioznim navodima „anonimnog autora“, o samom UNIFI servisu Telemach je svoje korisnike informisao u više navrata kroz različite kanale komunikacije i to kroz posebne direktne dopise, zatim kroz mjesečne račune/izvode, mailom i kroz newsletter, putem web stranice i društvenih mreža, velikog broja online portala, štampanih medija, Telemach info kanala, i drugih kanala, a sada koristi priliku da i ostale građane BiH upozna o karakeristikama, prednostima i načinu funkcionisanja UniFi servisa.

UNIFI servis pruža mogućnost korisnicima Telemach interneta da se automatski povežu na internet svaki put kad se nađu na nekoj od lokacija koja je pokrivena UNIFI mrežom Telemacha i United grupacije, čime Telemach internet usluga postaje mobilna. Takvih lokacija samo u Bosni i Hercegovini je već sada više od 80.000, a u cijeloj regiji preko 350.000.

Korisnici Telemach interneta koriste UNIFI uslugu bez plaćanja dodatne naknade. Preciznije, oni imaju iste usluge iz svog fiksnog internet paketa, uz novinu da im je WiFi internet (UNIFI) kao pogodnost dostupan na mnogo više lokacija nego ikada prije. Svaki WI-FI kablovski modem (home gateway) kod korisnika interneta ima mogućnost da emituje i UNIFI signal. Ovo je već dobro poznata praksa velikih operatora u razvijenim EU zemljama pod imenom „Community WiFi“ (npr. Telenet u Belgiji, Ziggo u Holandiji, UPC u Austriji...).

Nakon što je Telemach postavio UNIFI opremu na glavne trgove i u ugostiteljske objekte gdje je građanima najpotrebniji pouzdani pristup internetu, UNIFI mreža se širi tako što home gateway uređaji kod korisnika postaju nove UNIFI lokacije. To znači da svaki home gateway uređaj kod korisnika ima 2 internet signala, jedan je za kućni WiFi, a drugi za UNIFI, i to na način da su ti signali u potpunosti odvojeni jedan od drugog. Internet signal za kućni WiFi korisnici koriste nepromijenjeno u odnosu na to kako su ga koristili i prije, bez bilo kakvog ugrožavanja njihove bezbjednosti i privatnosti, kao i bez mogućnosti da brzina i protok kućnog WiFi interneta bude usporena funkcionisanjem home gateway uređaja kao UNIFI pristupne tačke. Sa druge strane, UNIFI koji je razdvojen od korisnikove kućne WiFi mreže, sistemski je ograničen na najviše 5 uređaja koji mogu da budu istovremeno povezani na jedan home gateway uređaj.

Korisnikov saobraćaj i autentifikacija na IP nivou je logički razdvojena mreža od korisnikove kućne mreže za šta je dokaz različita dodijeljena IP adresa, a modelom autentikacije i autorizacije na bazi MAC adrese registrovanog uređaja i username/lozinke se nedvosmisleno obezbjeđuje jednoznačnost i sigurnost UniFi servisa. Oni koji nisu dio zajednice internet korisnika Telemacha i United grupacije, nemaju mogućnost spajanja na UNIFI mrežu.

Home gateway uređaji prema proizvođačkoj deklaraciji imaju definisanu maksimalnu potrošnju koja ne može da bude premašena dodavanjem novog SSID-a ili povećanjem broja priključenih uređaja.

UNIFI ne prouzrokuje nikakvo dodatno zračenje. Unazad 19 godina od kako ova bežična tehnologija postoji u masovnoj upotrebi nema poznatih uticaja na zdravlje. Koristi se tehnološki standard IEEE802.11 na slobodnim frekvencijama 2.4Ghz i 5Ghz.

Korisnici koji ne žele biti dio UNIFI zajednice, odnosno ne žele da njihov uređaj (home gateway) emituje UNIFI COMMUNITY signal, upoznati su da na raspolaganju imaju vrlo praktičan način deaktivacije i odjave putem portala za korisnike www.mojtelemach.ba.

Zbog očiglednih prednosti i brojnih pogodnosti koje se nude korisnicima UNIFI mreže, Telemach sa zadovoljstvom obavještava javnost da se za deaktivaciju UNIFI COMMUNITY signala do sada odlučio zanemarljiv broj korisnika, dok broj korisnika UNIFI usluge ubrzano raste, a što je i svojevrsni pokazatelj u kojem će se smjeru kretati daljnji razvoj UNIFI mreže u BIH.

Implementacija i širenje UNIFI mreže predstavlja tek početak inovacija koje će Telemach svojim korisnicima omogućiti u narednom periodu.

Na kraju, obzirom da su u tekstu anonimnog autora javnosti objavljene neistine i o samom vlasništvu kompanije Telemach, pa ovom prilikom još jednom naglašavamo da je Telemach dio najveće privatne američke investicije u BiH i regiju (kroz United grupu) u proteklih 20 godina, te da je u vlasništvu Globalnog investicijskog fonda „KKR„ (Kohlberg Kravis Roberts), kompanije sa sjedištem u SAD, koji upravlja investicijama u stotine kompanija širom svijeta u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. Kompanija Telemach je do sada u Bosnu i Hercegovinu investirala 115 miliona eura, a prema utvrđenom planu, svake naredne godine u Bosni i Hercegovini planira investirati dodatnih minimalno 10 miliona eura.

Uz podršku svojih investitora Telemach je u poslijednjih nekoliko godina postao vodeći operater usluge televizije u BiH, jedan od vodećih i naijinovativnijih pružatelja usluge širokopojasnog interneta, kao i najveći alternativni pružatelj usluge fiksne telefonije, gdje smo poticanjem konkurentnosti tržišta pomakli mnoge granice kvalitete, odnosa prema korisnicima i zabave, na dobrobit građana BiH.