biznis
0

Telekom Srpske bilježi pad poslovnih rezultata

FENA
Telekom Srpske je, u prvih devet mjeseci ove godine, ostvario 51 milion konvertibilnih maraka neto dobiti što je za 22 posto manje nego u istom razdoblju protekle godine.

Ostvareni prihod od 347 miliona maraka manji je od prošlogodišnjeg za 4,7 posto kada je iznosio 364 miliona, stoji u konsolidiranom financijskom izvještaju te tvrtke objavljenom na web stranici Banjalučke berze.

Iako su rashodi nešto manji nego u usporedivom prošlogodišnjem razdoblju kada su iznosili 291 milion maraka a sada iznose 289 miliona, nisu bili dovoljni za neutralizaciju pada poslovnih rezultata.

Uzrok pada poslovnih rezultata, kako se može iščitati iz izvještaja, leži u padu poslovnih prihoda, osobito prihoda od prodaje robe i učinaka na domaćem tržištu, koji su ukupno manji za skoro 14 miliona maraka.

Dok je ranijih godina neto dobit ovog operatera prelazila 100 miliona maraka, oštar pad dobiti od preko 30 posto dogodio se u poslovnoj 2015. godini, a kako se čini po analizi presjeka prvih devet mjeseci, taj trend nastavlja se i u ovoj godini.