biznis
0

"Telekom Srbija" spreman ispuniti finansijske obaveze u preuzimanju "Telekoma Srpske"

FENA
"Telekom Srbija" danas se oglasio saopćenjem za javnost zbog, kako se ističe, insinuacija da neće biti u stanju ispuniti svoju finansijsku obavezu kako bi preuzeo kompaniju "Telekom Srpske".

"Odlučno demantiramo takve informacije i garantiramo da će "Telekom Srbija" a.d. sve svoje obaveze ispoštovati u skladu sa ugovorom. Postupak provođenja procesa privatizacije "Telekoma Srpske" odvija se u skladu sa odredbama ugovora koji je sklopljen između Direkcije za privatizaciju Republike Srpske i "Telekoma Srbija", kaže se u saopćenju "Telekoma Srbija"

Prema ugovoru, kako se navodi, rok za plaćanje ponuđenog iznosa od 646 miliona eura je 30 radnih dana od momenta kada se steknu svi uvjeti definirani ugovorom.

Radi se o četiri uvjeta , a oni se odnose na saglasnost Ragulatorne agencije za komunikacije, saglasnost Konkurencijskog vijeća BiH, sazivanje Skupštine dioničara "Telkoma Srpske" koja, prema odredbama ugovora, treba da usvoji novi statut preduzeća i imenuje nove članove upravnog odbora i ukidanje propisa kojima je predviđena posebna taksa na držanje i upotrebu mobilnih telefona.

Prema navodima "Telekoma Srbija", Regulatorna agenciija za komunikacije je već odobrila spomenutu transakciju, dok je na sjednici Konkurencijskog vijeća, održanoj prošle nedjelje u Sarajevu, također, donesena odluka o odobravanju privatizacije.

  • Sada su se stekli svi preduvjeti za ispunjavanje i trećeg uvjeta , pa se očekuje da će narednih dana biti upućem javni poziv za sazivanje Skupštine dioničara "Telekoma Srpske" i prema propisima ona bi mogla biti održana u prvoj polovini maja. Četvrti uvjet je u nadležnosti institucija Republike Srpske i nadamo se da će u skorije vreme i oni biti ispunjeni. Nakon ispunjavanja svih navedenih uvjeta, počinje da teče rok od 30 radnih dana i u tom periodu «Telekom Srbija» a.d. treba da izvrši svoju obavezu, odnosno plati iznos od 646 miliona eura, kaže se u saopćenju tog telekom operatera.

"Telekom Srbija" a.d. također ističe da će svojim dolaskom u BiH nastaviti sa unaprijeđenjem razvoja kompanije, kao i kvaliteta i broja usluga.

"Telekom Srpske" će, kako se ističe u saopćenju "Telekoma Srbija", uz postepeno usklađivanje cijena, uvođenjem niza novih tehnologija i usluga i agresivnom marketing kampanjom privući nove klijente i osigurati dugoročai rast i razvoj kompanije. To znači zadržavanje liderske pozicije na području Republike Srpske u pružanju usluga fiksne i mobilne mreže i proširivanje oblasti djelovanja na području Federacije BiH.