Zbog loših ekonomskih vijesti
0

"Tečno zlato" pojeftinilo na 41 dolar za barel

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nepovoljne ekonomske vijesti koje ukazuju na pad tražnje energenata u srijedu su održavale cijenu sirove nafte na berzi u New Yorku na iznosu oko 41 dolar za barel.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj robnoj berzi porasla je za 62 centa na 41,46 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupjela za 13 centi, na 43,75 dolara za barel, prenio je Reuters.

Tržište energenata u srijedu najviše pažnje posvećuje lošim vijestima iz bankarskog sektora, a investitori su zabrinuti da će produbljivanje globalne ekonomske krize dodatno smanjiti tražnju nafte. Ipak, pad cijene te sirovine spriječili su pokazatelji da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokazuje neuobičajenu disciplinu u smanjenju proizvodnje.

"Tečno zlato" je u utorak pojeftinilo nakon što je Royal Bank of Scotland saopćila da bi njeni gubici u 2008. mogli dostići iznos od čak 41 milijarde dolara, što bi bio najveći gubitak u britanskoj korporativnoj historiji.

Britanska vlada je toj ugroženoj banci samo dan ranije dala injekciju kapitala i najavila plan novog kruga pomoći bankama u toj zemlji. Pored toga, i američke banke State Street i Regency Financial Corporation su u utorak objavile podatke o velikom padu prihoda.

Loša globalna ekonomska prognoza dovodi do smanjenja prognoze tražnje nafte u 2009. Tako je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prošle sedmice smanjila prognozu tražnje te sirovine za milion barela na 85,3 miliona barela na dan i predviđa pad tražnje od 0,6 posto u odnosu na 2008.

OPEC trenutno radi na primjeni odluka o smanjenju proizvodnje za 4,2 miliona barela na dan, donesenih u nekoliko navrata od septembra, ali to nije bilo dovoljno za trajni poticaj cijenama u vrijeme pada tražnje.

"Dosad je OPEC uspijevao biti discipliniran i ostvariti obećana smanjenja proizvodnje. Taj kartel bi mogao ponovno smanjiti kvotu, ali je problem što im je u ovom trenutku potrebna gotovina", izjavio je analitičar singapurske firme Saxo Capital Markets.

Nafta je u odnosu na rekordnu cijenu od 147,27 dolara za barel iz jula do danas izgubila na vrijednosti više 100 dolara, uslijed toga što je globalna finansijska kriza rezultirala padom tražnje ove najvažnije energetske sirovine.