biznis
0

TDR najavljuje veću prisutnost na bh. tržištu

FENA
Tvornica duhana Rovinj (TDR) godišnje od proizvođača u BiH otkupi oko 600 tona duhana, čija vrijednost iznosi približno dva miliona eura.

Izvršni direktor TDR-a Davor Tomašković tokom posjete predstavnika bh. medija toj tvornici izjavio je da TDR putem firme kćerke u BiH, osnovane 1997.godine kada su zaposlena četiri radnika, danas zapošljava 33 uposlenika. Do kraja godine, kako je najavio, bit će zaposleno još nekoliko radnika.

Strategija nastupa TDR-a na tržištu BiH je, kako je naglasio Tomašković, osiguranje prisutnosti TDR-ovih proizvoda na tržištu BiH, komunikacija s kupcima i poslovnim partnerima distrubucijom na 10 hiljada prodajnih mjesta putem četiri uvoznika i sedam distributera.

Tomašković je istaknuo da TDR na tržištu BiH bilježi godišnji rast od tri do sedam posto i da tržišni udio u BiH danas iznosi 38 posto, dok je tršini udio na cijelom području jugoistočne Evrope veći od 27 posto.

Tržište cigareta u BiH danas se procjenjuje na oko 350 miliona eura, od čega se na prodaju TDR-a odnosi oko 150 miliona eura u maloprodaji. Kako ističu iz te kompanije oko 70 posto od toga iznosa ostaje u BiH, odnosno državi po osnovu poreznih i drugih obveza na te proizvode.

Inače, u novu tvornicu TDR-a u Rovinju koja je započela proizvodnju 2007.godine po tehnološkim i ekološkim standardima Evropske unije, uložena su 123 miliona eura.