biznis
0

Swissport preuzima brigu o beogradskom aerodromu

FENA
Švicarski Swissport, firma za logističke usluge na aerodromima, uskoro će svoje aktivnosti proširiti i na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Naime, kako prenose srbijanski mediji, Swisport je Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Srbije već podnio zahtjev za dozvolu obavljanja djelatnosti prihvata i otpremanja aviona i putnika, utovara i istovara prtljage, održavanja higijene, odleđivanja poletno-zaustavne piste, tankiranja goriva i pripreme hrane.

Očekuje se da će Direkcija vrlo brzo izdati pozitivno rješenje.

Dolazak Švicaraca u Beograd, a uskoro vjerovatno i u Zagreb, omogućuju evropska direktiva EZ 96/67 koja to tržište otvara širokoj konkurenciji, podsjeća Poslovni dnevnik.

Na Aerodromu Zagreb pojašnjavaju da je riječ o obavezi svih aerodroma s više od dva miliona putnika godišnje da konkurenciji omoguće da pod jednakim uvjetima pružaju usluge zračnim operaterima i putnicima na terminalu i uzletištu.

Beograd s 3,15 miliona putnika godišnje svakako spada u tu kategoriju, baš kao i Zagreb kroz čiji aerodrom prođe 2,34 miliona putnika. Hrvatska je ovu direktivu u svoje zakonodatvstvo ugradila 2010. godine i od tada je moguće da neko od konkurencije dođe na Pleso.